Адвокат от Европейския съд: Клането на животни за религиозен обред в одобрени кланици не нарушава свободата на религията


Адвокат от Европейския съд: Клането на животни за религиозен обред в одобрени кланици не нарушава свободата на религията
30 Ноември 2017, Четвъртък


Становището е във връзка със съдебните искове, предявени от мюсюлмански сдружения и настоятелства на джамии срещу един от трите официални региона на кралство Белгия - Фламандския 

Автор: Десант

Мюсюлманският празник на жертвоприношението се чества всяка година в продължение на три дни. Практикуващите мюсюлмани считат за свой религиозен дълг да заколят животно, като част от месото след това се консумира от семейството, а друга част се раздава на лица в нужда, съседи и роднини.

От 1998 г. белгийската правна уредба предвижда, че клане на животни за религиозен обред може да се извършва само в одобрени или временни кланици. За целта компетентният министър одобрява всяка година временни кланични предприятия, които заедно с одобрените кланици дават възможност за обредни кланета по време на мюсюлманския празник на жертвоприношението, като по този начин се преодолява липсата на капацитет, свързана с нарасналото търсене през този период.

През 2014 г. министърът на Фламандския регион, в чийто ресор е хуманното отношение към животните, обявява, че вече няма да издава одобрения за временни кланични пунктове, поради това че подобни одобрения биха били издавани в противоречие с европейското законодателство, по-специално с разпоредбите на Регламента на Европейския съюз относно защитата на животните по време на умъртвяване.

Вследствие на това от 2015 г. всички кланета на животни без зашеметяване, включително и такива по време на мюсюлманския празник на жертвоприношението, трябва да се извършват само в одобрените кланици.

Именно в този контекст през 2016 г. различни мюсюлмански сдружения и настоятелства на джамии предявяват съдебни искове срещу Фламандския регион. По-специално те оспорват
валидността на някои разпоредби на въпросния регламент на ЕС от гледна точка на
свободата на религия.
.
Първоинстанционният съд в Брюксел, пред който са подадени жалбите, решава да постави въпроса пред Европейския съд по правата на човека, тъй като изразява становище, че задължението да се извършва обредно клане без зашеметяване само в одобрени кланици би могло да бъде пречка за много практикуващи мюсюлмани да изпълнят религиозния си дълг. Това можело да доведе до необосновано ограничение на упражняването на тяхната свобода на религия. 

В представеното си днес (30 ноември) заключение генералният адвокат Нилс Вал преценява, че нито
едно от обстоятелствата, изтъкнати по настоящото дело, не е от такова естество, че да засегне
валидността на регламента на Съюза за защитата на животните.

Според него правилото, че по принцип клане на животни може да се извършва само в одобрени кланици, е напълно неутрално правило, което се прилага независимо от обстоятелствата и избрания вид клане.

Адвокатът смята, че проблематиката, поставена пред Европейския съд, е свързана по-скоро с
трудности от конюнктурно естество във връзка с капацитета на кланиците
в някои географски райони по повод на мюсюлманския празник на жертвоприношението — и в крайна сметка, с разходите, които трябва да бъдат направени за съобразяване с религиозни предписания — отколкото с изискванията, произтичащи от правната уредба на ЕС.

Всъщност с тази правна уредба се осигурява баланс между, от една страна, правото на свобода на религия, и от друга страна, изискванията, произтичащи по-специално от защитата на човешкото здраве, от закрилата и хуманното отношение към животните и от гарантирането на безопасността на храните.

Генералният адвокат подчертава, че не е задача на Съда да се произнася по въпроса дали извършването на зашеметяване на животните действително е забранено от мюсюлманската
религия. Съдът не следва да се произнася относно ортодоксалността или хетеродоксалността на някои религиозни максими или предписания.

Той е категоричен, че изискването всички кланични предприятия да бъдат одобрени и да отговарят на условията, предвидени в европейското законодателство, е напълно неутрално и се отнася за всички лица, участващи в организирането на клане. А законодателство, което се прилага неутрално, без никаква връзка с религиозните убеждения, не може по принцип да се разглежда като ограничение на упражняването на свободата на религия.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки