Валери Симеонов: Големите производители на алкохол работят в симбиоза с нелегалните казани


Валери Симеонов: Големите производители на алкохол работят в симбиоза с нелегалните казани
30 Ноември 2017, Четвъртък


В България има около 1500 законно регистрирани казана, а около 5-6 хиляди незаконни, каза в сутрешния блок на БНТ вицепремиерът и лидер на НФСБ

Автор: Силвия Горанова

Големите производители на алкохол работят в симбиоза с нелегалните казани за ракия, като по този начин позволяват сивата икономика в сектора да се увеличава. Това заяви вицепремиерът по икономическата и демографска политика и лидер на НФСБ Валери Симеонов пред БНТ тази сутрин.

Валери Симеонов уточни, че с този проблем той се занимава от края на 2015 г., когато в Народното събрание беше прокаран силно дискриминационен текст в Закона за данъчните складове и акцизи. С него бе ограничена възможността на законно регистрираните производители да произвеждат предишните количества ракия.

Така половината от производителите в бранша са били подложени на фалит. През февруари тази година старият текст в закона е бил върнат и е възстановена нормалната работа на дистилационните обекти.

Срещу това обаче сега отново са започнали атаки от големите монополи. Тъй като една от целите на НФСБ е борбата с олигархията, това обуславяло и ролята на вицепремиера в защитата на дребните производители.

Що се отнася до вчерашната среща със собственици на лицензираните дистилационни обекти, Симеонов подчерта, че е бил поставен отново въпросът за "безметежно съществуващия сив сектор".

В България има около 1500 законно регистрирани казана, а около 5-6 хиляди незаконни. Те остават безинтересни за Агенция митници, за НАП, а всеки кмет ги знае, според вицепремиерът. Те подбивали бизнеса на законните производители, които си плащали данъците и акцизите.

"Тук се е получила интересна симбиоза между големите производители, които по никакъв начин не може да се каже, че произвеждат българска ракия. Това, което те правят, е основно от меласа - остатъци от захарна тръстика - и със зърнен етилат. Незаконните, които не са регистрирани никъде и, които държавните институции се правят, че не ги виждат, купуват спирт от големите производители. И с този спирт правят същото, което и големите - имитация на ракия", обясни вицепремиерът.

По думите му проблеми в управляващата коалиция няма никакви проблеми. Той добави, че управляващите си казват всичко и "не се слугува на по-големия", което е успешната формула за стабилност.

По темата с опазването на българската граница, Валери Симеонов заяви, че има корупция, свързана с трафика на мигранти, но тя е на ниско ниво - сред граничните полицаи.


В категории: Политика

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки