Шефът на БДЖ: Влаковете ни са морално остарели


Шефът на БДЖ: Влаковете ни са морално остарели
30 Ноември 2017, Четвъртък


Заради повреден локомотив нощният влак от Бургас пристигна тази сутрин в София със 120 минути закъснение - железниците поръчват нови мотриси 

Автор: Дина Харизанова

За цялостното обновяване на подвижния състав в „БДЖ-Пътнически превози" са необходими общо 84 влака. Това призвана в интервю за news.bg управителят на българските железници Пламен Пешаров.

По думите му, за закупуването на нужния подвижен жп състав ще са необходими приблизително от 800 млн. до 1,3 млрд. лв. С такива суми обаче БДЖ не разполага и затова ще си подменя „парка", така да се каже, няколко етапа.

На първо време пуска обществена поръчка за доставката на 41 електрически и дизелови мотриси.

Модернизирането на подвижния жп състав на железниците вече е крещящо необходимо. Всеки ден заради неизправни локомотиви се регистрира закъснение на влаковете. Най-пресният случай е с нощния влак от Бургас, който тази сутрин - в последния ноемврийски ден, пристигна на гара София със 120 минути закъснение! Заради повреден локомотив.

Стари железничари се чудят и маят къде изчезнаха локомотивите, с които препълваха едно време депата. Отговорът - бяха продадени за жълти стотинки на чужди компании, които после ги рециклираха и сега пуф-пафкат по техните железници. А ние - може би защото сме по-богати от другите държави - ще си купуваме нови.

Но има и друго. Самият Пламен Пешаров признава, че треновете, с които дружеството оперира в момента, са морално остарели. „Като изключим закупените през 2005 г. мотрисни влакове, всичко друго е на възраст около 40 години, включително и вагонният парк, който се експлоатира" - посочва той пред news.bg.


В категории: Новини , Разследвания

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
ганчо
07.12.2017 05:12:10
0
0
Тези откриха Америка. Влаковете ни от отдавна са мъртъвци - от времето при което спряха поддържането им и ликвидираха депата - извинявам се - преструктурира ха ги. От къде ще намерите инженери по подвижен състав - старите измряха а тези които са останали са пенсионери , а нови няма. Сигурно ще си внасяте.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки