Валери Симеонов призова производителите на ракия да спазват закона


Валери Симеонов призова производителите на ракия да спазват закона
29 Ноември 2017, Сряда


През миналия мандат на НС като депутат лидерът на НФСБ бранеше правата на малките производители и казани за производството на високоградусовата напитка

Автор: Силвия Горанова

"Има между 3 и 6 хиляди малки работещи казани, които не са регистрирани и работят в сивия сектор. Спрямо тях не се не се прилагат необходимите репресивни мерки. Защо не се прилагат трудно може да се каже, но може да се говори за неангажираност от страна на Агенция Митници и Министерството на финансите."

Това заяви вицепремиерът по икономическата и демографска политика и лидер на НФСБ Валери Симеонов след срещата с представители на Национално сдружение „Българска домашна ракия“ в Министерски съвет.

Той допълни, че тези, които са регистрирани, също не искат да плащат.

"В резултат от това една част от тези законно работещи обекти, също не плащат данъци, така законието поражда беззаконие. А държавата в настоящия момент не е на мястото", заяви категорично Валери Симеонов.

Лидерът на НФСБ коментира и големите спиртоварни, които тормозели малките производители.

"Сега ние ще отвърнем на големите производители или както се казва "империята отвръща на удара." Това което искаме сега е промяна в съответните закони, така че на всяка фабрично произведена бутилка да пише на етикета колко е процента на зърнения етанол. Българските закони позволяват напитката ракия да се произвежда до 60 процента зърнен етанол", заяви вицепремиерът.

Валери Симеонов допълни, че въпросният етанол не е вреден, но не отговаря на представите за истинска българска ракия. 

"Така ние от империята си задаваме въпроса, защо на млечните продукти трябва да се пише колко процента палмово масло има и се поставят на отделен щанд. Защо за тях ще има такива надписи, а пък за алкохола да го няма. Мисля, че е редно като вървим в съответствие с европейските норми, това да се изписва, което е много важно", допълни още Симеонов. 

В заключение заместник-министър председателят заяви, че иска единствено спазването на закона от всички. 


В категории: Политика

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки