Изтребители на Иран са пресрещнали българския правителствен самолет на път за Саудитска Арабия


Изтребители на Иран са пресрещнали българския правителствен самолет на път за Саудитска Арабия
Снимка: Труд
29 Ноември 2017, Сряда


Ето какво гласи официално изявление от вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева, изпратено преди минути на пощата на Десант

Автор: Силвия Горанова

Правителственият самолет „Еърбъс“, с който премиерът Бойко Борисов замина вчера на официално посещение в Саудитска Арабия, е бил принуден от изтребители да прелети над Ирак вместо над Иран, съобщава „Труд“.

Темата се коментира и в кулоарите на парламента. Всички документи за полета са били абсолютно изрядни. Ето какво гласи официално изявление от вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева, изпратено преди минути на пощата на Десант:

Правителственият самолет е притежавал необходимите дипломатически разрешения за полет над иранското въздушно пространство, съобщи в Рияд вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Полученият в последният момент отказ за прелитане е необясним и поради тази причина днес в МВнР в София е извикан временно управляващият иранското посолство у нас.

След като екипажът е получил искането за излизане от иранското въздушно пространство, той се е върнал към Турция и със съдействието на турските власти е получено разрешение за осъществяване на полета над иракска територия, обясни вицепремиерът.

Захариев изрично подчерта, че българската страна е имала официално издадено разрешение за преминаване през територията на Иран и за отиване, и за връщане, още преди осъществяването на полета и всякакви твърдения за липса на разрешение и неспазване на процедурите, са неверни и спекулативни.


В категории: Новини , Международна политика , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки