Божидар Димитров: Ако МПЦ иска да признае, че е била част от българската църква, да заповяда!


Божидар Димитров: Ако МПЦ иска да признае, че е била част от българската църква, да заповяда!
28 Ноември 2017, Вторник


От Скопие не могат да ни предложат да сме църква майка, каквато ние сме от векове, разберете, каза историкът

Автор: Десант

Проблемът с Македонската православна църква изобщо не е заплетен. Ние не можем да признаем МПЦ, според канона трябва всички 13 останали православни църкви да я признаят. Това каза професор Божидар Димитров, коментирайки казуса около искането на Македонската църква БПЦ да ѝ стане майка, пише вестник "Марица".

Дори и да я признаем ние, това не значи нищо. Ако обратното - МПЦ иска да признае, че е била част от българската църква, да заповяда! Така епархиите, църковните области на Македония, както са били насилствено откъснати от българската църква през 1920 г., ще се присъединят отново към нея. 

От Скопие не могат да ни предложат да сме църква майка, каквато ние сме от векове, разберете! Те не могат да променят историята. За всички историци  е ясно, че от 870 г. до 1920 г. македонските църковни окръзи, наречени епархии или диоцези на латински, са били в границите на Българската православна църква. Какво ще признават сега?! 

Звучи много тенденциозно - вие ни признайте независимостта, ние ще признаем, че сте основани през 681 година! Такава невероятна глупост! Но не се учудвам - тези, които са писали писмото, а то не е писано от МПЦ, и филантропът д-р Милен Врабевски, и акад. Стефан Воденичаров, са отлични в своите области - медицина и металолеене, но не са историци. А се бъркат там и е нормално да допуснат такива грешки.

Това, че тези хора са писали писмото заедно с архиепископ Наум, беше обявено в предаването „Вяра и общество” по БНТ. Т.е. светски лица се намесват.

Казусът ще се превърне в политически, ако някой се върже да признава Македонската православна църква. Знаете ли какво означава това, като се има предвид, че в православието църквите са поместни, т.е.народни?

Да признаем МПЦ означава македонистите по втория начин да постигнат това, за което се борят безрезултатно 45 години: да признаем македонската нация. Ясно е, че не държавите, а народите създават църквите. Затова руснаците имат 50 млн. украинци, адепти на Московската патриаршия, а не на една измислена, подобно на македонците, украинска патриаршия. Там не успяха да отцепят епархии насилствено, не по желание на владиците, както стана при нас. 

През 1920 г. владиците от земите около Вардар бяха просто прогонени в България. Короните им се намират в Националния исторически музей, всеки може да ги види.  Поради това се правят и недопустими фалшификации на историческата истина, и то от български медии.

С ужас видях как една голяма телевизия вади таблица, според която македонската църква била създадена от император Василий Втори Българоубиец през 1018 г. Истината е съвсем различна - с две грамоти през 1018 и 1019 г. император Василий създава църква с име Автокефална българска архиепископия, като предстоятелят е архиепископ на Юстиниана Прима, античното име на Охрид, и на цяла България.

Тази църква съществува 7 века и половина, но като българска, не македонска. Дори територия Македония няма на това място в онзи период. Тогава Македония се е наричала равнината между Пловдив и Цариград.

Мъдрото решение в случая е да сме посредник в преговорите на македонските епархии с останалите православни църкви - това е едното решение. Другото е господата Врабевски, Воденичаров и прочее да използват влиянието си и да накарат македонските архиереи да се присъединят към Българската православна църква. Какво лошо има в това? 

Истината е, че никакво крайно решение не можем да дадем. Не можем да вземем решение за признаване на македонската църква, което нищо не значи - все едно аз да призная легендарния Ал Капоне за бос на Чикаго. Можем да започнем преговори, които ще завършат с неуспех, мога да го кажа предварително.

Руската православна църква, най-голямата православна църква, никога няма да се съгласи - по простата причина, че и тя самата е в същото положение по отношение не на 1.2 млн. души, колкото са македонците, а по отношение на 50 милиона украинци. Там разни патриоти националисти са си направили Украинска православна църква и отчаяно молят за признание, но не могат да го постигнат.

Гърция също няма да признае МПЦ, Вселенската патриаршия също няма да даде съгласие.

Така че - няма да стане! Не знам защо някои хора вдигат пара. Вероятно просто за да правят нещо. 

Нека всеки върши това, което може, а не да си пъха носа, където не му е работа. Може би е подходящо да припомним известната случка с императора и обущаря, който се осмелил да му дава съвети как да управлява империята?! Обущарю, не по-високо от обувките, отрязал го управникът. Случаят с МПЦ е пушилка за ден-два и ще свърши.

Опит за пиар ход, жалък и тъжен. След като синодът обяви, че ще поведе преговори, филмът свършва - преговори могат да се водят 150 г. Правилното решение е македонските епархии да се присъединят към БПЦ. Те са били откъснати от Българската патриаршия.

Това, че през 1944 г. някой в Коминтерна е измислил македонска нация и македонски народ, не означава, че от това произтича да има и македонска православна църква. Светските лица се отказват постепенно от тая концепция. Зоран Заев и други казват, че българи и македонци са един народ, докато духовниците още държат на коминтерновските постановки, че има отделен македонски народ и следователно той трябва да има своя православна църква. 


В категории: Новини , История , Международна политика , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки