Пясък от хвостохранилището на река Ерма размъти водите в Златоградско


Пясък от хвостохранилището на река Ерма размъти водите в Златоградско
Снимка: Басейнова дирекция "Източнобеломорски район"
28 Ноември 2017, Вторник


Източникът на замърсяването е Ермореченската обогатителна фабрика, която ще бъде глобена

Автор: Десант

Екип на РИОСВ – Смолян провери за замърсяване на р. Голяма след сигнал за „побеляване“ на реката. Жителите на Златоград пък сигнализираха, че и водите на река Върбица, която минава през родопския град, отново текат сиви.

На място бе изпратен екип с представители и на Басейновата дирекция „Източнобеломорски район“ и Регионалната лаборатория към ИАОС.

Източникът на замърсяването е хвостохранилещето към Ермореченската обогатителна фабрика, констатираха експертите. След интензивните валежи, значително е повишен дебита на р. Ерма, преминаваща през хвостохранилището и вливаща се в р. Голяма. В резултат на това, се отмиват натрупаните в опашката на съоръжението отложения от хвоствов пясък. 

Изискано е становище на надзорният екип на обекта, включващо предложение на незабавни мерки за преустановането на изнасянето на хвостов пясък при аварийни ситуации. Операторът е задължен да следи експлоатацията на хвостохранилището, както и да извършва ежедневен мониторинг на отпадъчните води.

Взети са водни проби на изхода на хвостохранилището, където е заустването на отпадъчните води в р. Голяма. След анализ на пробите ще бъде преценено каква  административно-наказателна  мярка да се приложи за допуснато замърсяване.

От Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ пък информират, че са предприети  действия за извършване на анализ за качеството на питейните води от водоизточниците, разположени в терасата на река Върбица.

От Областна управа-Смолян уведомяват засегнатото население, че е възможно замърсяване на водите на река Върбица и следва ползването им да бъде ограничено.

Златоградчани споделят пред местните медии, че проблем с помътняването на водите на река Върбица се проявява почти при всеки проливен дъжд. Притеснени за това какво пият са и жителите на селата Добромирци, Дедец, Китна, Могиляне, Бенковски, Еровете и всички други села, които черпят вода от тази река.


В категории: Новини , Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки