България и Саудитска Арабия създават междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество


България и Саудитска Арабия създават междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество
28 Ноември 2017, Вторник


Целта на органа, който ще бъде създаден, е разширяване на търговско-икономическите връзки между двете страни

Автор: Силвия Горанова

Министерският съвет одобри проекта на Статут на Българо-саудитска смесена междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество. Целта на органа, който ще бъде създаден, е разширяване на търговско-икономическите връзки между двете страни.

Комисията ще се състои от представители на българската и саудитската страна, съпредседатели и определени от тях секретари. Ще заседава веднъж годишно, като съпредседателите предварително ще договарят дневния ред на срещата.

Комисията ще идентифицира нови възможности за сътрудничество и подобряване средата за работа между бизнес организациите на двете страни. Ще бъдат предлагани и промени в двустранната нормативна база с цел насърчаване на икономическото и инвестиционното сътрудничество.

С друго решение правителството упълномощи вицепремиера и министър на външните работи да подпише споразумението между България и Саудитска Арабия за избягване на двойното данъчно облагане по отношение на данъците върху доходите и предотвратяване на отклонението от данъчно облагане. Проектът на документ беше одобрен на предишното заседание на Министерския съвет.

Сключването на данъчна спогодба ще създаде правна база за активизиране и стимулиране на инвестиционния климат, ще допринесе за реализирането на реални и облекчени от данъчна гледна точка възможности за дружествата да осъществяват стопанска дейност в другата държава в различни икономически отрасли.

Спогодбата ще позволи и на физическите лица да работят под различни правни форми на дейност – извънтрудови или трудови правоотношения, и ще доведе до облекчаването на данъчната тежест, понасяна от данъкоплатците.


В категории: Свят , Новини , Международна политика

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки