Хайвер от „байкалска щука“ и масло от аржентинска секвоя за лапнишараните


Хайвер от „байкалска щука“ и масло от аржентинска секвоя за лапнишараните
27 Ноември 2017, Понеделник


„Тук е зона за лъжи и смях", предупреждават сайтовете, генериращи фалшиви новини, но българинът предпочита да вярва на фейка

Автор: Яна Славянска

Днес „горещата“ небивалица, която подпали стотици коментари във „Фейсбук“, е „новината“, че на конгреса на ГЕРБ депутатите замезвали с хайвер от „байкалска щука“ и масло от аржентинска секвоя!

Партенката е пусната от Трол нюз, копирана и разпространена от Фейк нюз и прочее генериращи лъжливи твърдения интернет страници – без автор и издател.

Но това не смушава хич лапнишараните, плуващи в родни води, пардон – пренаселили родното интернет пространство. Те псуват ли, псуват как може такова безочие и разхищение и се възмущават как гербаджиите трошели грешните народните пари на поразия за екзотични деликатеси.

Така случайно да се замислят съществува ли такъв вид като байкалска щука – не. Да проверят за всеки случай и дали има аржентинска секвоя, нежели масло от нея – защо да си правят труда.

Но пък са успели да изчислят, че „една ХАПКА с този хайвер и масло СТРУВА колкото коледната надбавка на един пенсионер!".

Така де, щом „сайтовете“ пишат, значи е вярно!

А че същите тези набедени „сайтове“, като Фейк нюз например, сами си признават: „Тук е зона за лъжи и смях, за отмора и да напсуваш някой при нас не е грях ! Тук всичко е лъжа и всички прилики с лица и събития както и с имена от публичното пространство са случайни и фалшиви!“.

На това предупреждение обаче никой не вярва, но вярва на тиражираното от този "сайт".

Че защо да се съмнява, че написаното е истина, като му дава хляб да дъвче омръзните му политици, депутати, министри – от ГЕРБ, от БСП, от патритотите, няма значение – важното е да хвърчат слюнки. По-лесно е, отколкото да мислим и да се ровим, че да проверяваме източниците на „информация“.

Били казали: „Проверката е висш израз на доверие“! Българинът обаче не се подвежда по такива формалности и си раздава щедро доверието, сякаш то не чини нищо и му е от Бога дадено да го ръси като манна небесна за щяло и не щяло.

Така преди години го даде на кредит на онези пирамиди – помните ли ги, дето прибраха де що някой спастрил някоя пара за черни дни срещу сладки обещания за космически лихви и лесен келепир. После се довери и на телевизионните игри на късмета, откъдето също се уж „сипеха“ щури печалби. И продължава наивно да брои пачки на всеки, който му се обади по телефона да съобщи я за трагично събитие с някой близък, я да му иска съдействието да се хванат измамниците...

„За Бога, братя, не купувайте!“ – призова през 90-те години на миналия век един наш премиер, когато тогавашното правителство освободи цените и се очакваше това, което е купено днес, утре да струва много по-евтино. Помните ли го – Димитър Повов се казваше.

Може би днес някой трябва да извика: „За Бога, братя, не вярвайте на всички новини!“. Кой ли обаче ще чуе...


В категории: Коментари

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки