Детепазителят св. Стилиян закриля бебетата


Детепазителят св. Стилиян закриля бебетата
26 Ноември 2017, Неделя


Благодарение на неговите молитви също така бездетните жени зачевали и ставали майки

Автор: Десант

На 26 ноември Православната църквата почита паметта на свети Стилиян Пафлагонийски, наричан още Детепазител - закрилник на бебетата и малките деца.

Той е родом от Пафлагония (Мала Азия) и е живял в края на IV и началото на V век.

Когато достига пълнолетие, раздава всичкото си наследено бащино имущество на бедните. След това се постригва за монах в един от малоазийските манастири. 

Той доживява до дълбока старост и според преданията, когато бива погребан, лицето му сияело, озарено от лека усмивка.

Светецът е известен като лечител на децата. Майки от близо и от далеч идвали при него със своите сакати или болни дечица, пълни с вяра, че ще намерят лек за своята болка.

Със силната си вяра и молитви, които отправял към Бог, "Детепазителят" премахвал всички болестни страдания, сякаш никога не са съществували.

Но старецът лекувал не само малчуганите и пеленачетата. Благодарение на неговите молитви, бездетните жени зачевали и ставали майки.

На иконите св. Стилиян най-често се изобразява как с дясната си ръка извършва благославящ жест, държи патерица, сочи дете или държи в лявата си ръка пеленаче.

Според народните вярвания през целия ден не се работи нищо вкъщи, за да не боледуват децата. Жените месят и раздават питки и варена царевица за здраве на рожбите си.

Имен на ден празнуват всички, които носят името Стилиян (което означава - стълб), Стилияна, Щилиян (разновидност на Стилиян), Щилияна, Щерян, Щеряна.


В категории: Добри Вести , Светии и свещеници

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки