Епидемичен взрив на хепатит А в Раковски, родители не пускат децата си на училище


Епидемичен взрив на хепатит А в Раковски, родители не пускат децата си на училище
25 Ноември 2017, Събота


Общо 568 са случаите, регистрирани в Пловдивска област от началото на годината

Автор: Силвия Горанова

568 случая на вирусен хепатит А са регистрирани в Пловдивска област от началото на годината по данни на Регионалната здравна инспекция. Най-тежко е положението в град Раковски, където за втори път от юни насам се наблюдава епидемичен взрив на заболяването.

През последните дни се стигна до там, родители да отказват да пускат децата си на училище от страх, че ще се заразят. Болни в момента има в няколко училища и детски градини.

„Това е инфекция, която се предава по фекално-орален е път и проблемът е, че инкубационният период на заболяването е доста дълъг – 45 дни, човек е заразен две седмици, преди да пожълтее”, предупреждават здравните инспектори.

В ромския квартал на Раковски почти във всяка къща има болен от хепатит А. Жителите на махалата признават, че не знаят как да се пазят.

Прекаралите хепатит А имат пожизнен имунитет, превантивна мярка е поставянето на ваксина.

35 регистрирани случая на заразени деца има в училище „Христо Смирненски” в Раковски. Родителите на учениците са притеснени и заплашват, че ще спрат децата си от училище, ако не се вземат мерки. Някои вече са предприели крайната мярка и не пускат децата си да излязат навън. Това обаче не е решение на проблема.

„Ако затворим за няколко дни училището, това няма да помогне, защото инкубационният период за заболяването е 45 дни. При по-дълго прекъсване ще провалим учебната година”, коментира Йовко Патазов, зам.-директор на училището.

Кметът на Раковски Павел Гуджеров напомня, че местната власт има право да прекъсне учебния процес само за 3 дни. Той увери, че общината е взела всички мерки, предписани от здравната инспекция.


В категории: Новини , Медицина

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки