Днес пък е Международен ден без покупки


Днес пък е Международен ден без покупки
25 Ноември 2017, Събота


След щурия Черен петък можем да спестим освен пари, но и 900 милиона полиетиленови торбички 

Автор: Десант

В  последната събота на ноември в много държави по света хората ще отбележат Деня, в който нищо не се купува. За целта те няма да припарват до магазините и портфейлите им ще останат добре затворени.

Международният ден без покупки или ден за бойкот на пазаруването, се отбелязва в последната събота на ноември (денят след Black Friday) и е опит да се привлече вниманието на обществото към прекомерното консумиране и негативните последствия от това върху човешкото здраве и околната среда. Кампанията се провежда от 1992 г. насам и е с една единствена цел - да си зададем въпроса: “Имаме ли реална нужда от всичко, което купуваме?”.

Нека си припомним как Сократ, разхождайки се из пазара и цъкайки с език покрай пълните сергии, възкликва: "От колко много неща нямам нужда!". 

Традицията на Buy Nothing Day поставя канадският артист Тед Дейв, който се обявява против консюмеризма и тенденцията хората да купуват много повече от онова, което са способни да консумират. Дейв решил, че ако само веднъж в годината хората се въздържат от покупки, то този своеобразен бойкот ще успее да посее посланието на протеста сред хората.

Още тогава, през 1992 г., канадецът определил последния петък на ноември за Деня, в който нищо не се купува. Времето изглежда добре подбрано - точно между Деня на благодарността и началото на голямото Коледно пазаруване. Може би и затова идеята му набира все повече и повече симпатизанти, за да се превърне в традиция за 60 страни по света.

Ако не пазаруваме в Деня без покупки, ще покажем, че потребителят не е само част от статистиката, а разумно същество, притежаващо убеждения, морал, мечти и бъдеще. В консуматорското ни съвремие, потребителските решения се покриват с гражданските задължения.

За да бъдем заинтересовани граждани, трябва да сме разумни потребители, защото реалността е такава - корпорациите, които избираме ежедневно с покупките си ще повлияят бъдещето ни толкова, колкото и правителствата, които избираме.

Ако не пазаруваме един ден, ще спестим 900 милиона полиетиленови торбички, за направата на които биха се изразходили 6 милиарда литра петрол. 12% от населението на света живее в Северна Америка и Европа, като е отговорно за 60% от разходите за консумиране и съответно генериране на отпадъци.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки