Експонати от музея на образованието в Габрово влязоха в учебници по литература


Експонати от музея на образованието в Габрово влязоха в учебници по литература
Снимка: НМО – Габрово
24 Ноември 2017, Петък


На страниците им намериха място училищна камбана от Възраждането, глобуса на Неофит Рилски, дивит с перо за писане и още няколко изображения

Автор: Десант

С визуални материали от Националния музей на образованието (НМО) – Габрово са илюстрирани текстове в два нови учебника по литература за 6-ти клас на издателство "Просвета".

Темата за Иван Вазов и откъсът „Радини вълнения“ от романа „Под игото“ например са онагледени със снимки от експозицията и фонда на музея – училищна камбана от Възраждането, дивит с перо за писане и съвременен урок във възстановката на първото новобългарско училище.

Заглавната страница на раздел III в единия учебник по литература започва със снимка на взаимоучителната метода в Габровското училище, изобразена на барелефа върху паметника на Васил Априлов в родния му град.

В другия нов учебник по литература пък е включена снимка от възстановка на килийно училище и съвременен урок по взаимоучителната метода. Докато в първия учебник снимковият материал показва как най-новите ученици стоят на първите чинове и пишат върху пясък, във втория е илюстриран моментът на преминаване на по заден чин – напредналите вече ученици пишат с калем върху табли.

В главата „Урок по география“ из „Автобиография“ на Бранислав Нушич е показана част от експозицията на НМО с глобуса на Неофит Рилски.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки