Св. Екатерина е почитана дори и от езичниците


Св. Екатерина е почитана дори и от езичниците
24 Ноември 2017, Петък


У нас тя е считана за закрилница на майките, а на Запад я смятат покровителка на учащата се младеж

Автор: Десант

На 24 ноември Църквата почита паметта на св. вмчца Екатерина. Тя се чества от всички православни в света с особено благоговение и тържественост. 

Славата на тази мъченица била велика и в древността. Павла, знаменита римлянка, основала манастира във Витлеем през 386 г., посветила храма в него на св. Екатерина.

По сведения на св. Епифаний, светата мъченица била родена на остров Кипър, в Саламинската планина, в неговата епископия, и оттук заминала в Александрия. Тя обходила светите места в Йерусалим, като пред яслите във Витлеем дала обет за девство и получила пръстен от Христа.

На Запад я смятат покровителка на учащата се младеж, особено по философия. Св. Екатерина почитат дори някои от езичниците, например задбайкалските монголо-буряти. У нас е считана за закрилница на майките.

В Пловдивско се приема за закрилница на децата от Баба Шарка. Затова рано сутринта на празника й майките замесват тесто с прясно налята вода и изпичат погача и кравайчета. Погачата, намазана с мед, раздават из махалата за здравето на децата, а кравайчетата хвърлят на покрива на къщата като дар „за Баба Шарка" или ги окачат над вратата. Дават от обредната пита и на кучетата, за да не ги хване бяс.

В Средните Родопи светицата се почита против тежки болести и висока температура. Жените не работят и не пипат остри предмети, защото се вярва, че ако се порежат, раната няма да зарасне.

В Странджанския край, Източна Тракия, сред българските преселници от Беломорието и в някои селища около Пирин светицата се почита за предпазване от мишки и затова денят й е познат като „Мишин празник" (иначе най-често той се отбелязва в деня на св. Нестор - 27 октомври, или около Трифоновден, т.е. по Трифунците – 1, 2 и 3 февруари).

По традиция рано сутринта стопанките замазват с пръст огнището и раздават със затворени очи варени зърна (боб, царевица и др.), като така символично „замазват” очите и устата на гризачите. През целия ден се спазва забраната да не се работи и не се похваща нищо, за да се предпазят дрехите и посевите от мишки.

В чест на св. Екатерина се създадени множество църкви и манастири. Името й носят много православни и инославни християнки.

Имен ден днес празнуват Екатерина, Катерина, Катя, Тинка, Катина, Тина и Катрин.


В категории: Добри Вести , Светии и свещеници

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки