Мигрантите могат да върнат маларията у нас


Мигрантите могат да върнат маларията у нас
23 Ноември 2017, Четвъртък


При завръщане от ендемични тропически страни, без отлагане лицата трябва да се изследват паразитологично, съветва паразитологът доц. д-р Димитър Вучев

Автор: Десант

Не е тайна, че миграцията на бежанци към България предоставя реални възможности за пренасяне на някои ендемични тропически и други паразитни болести.

Досега в страната са диагностицирани 28 вида внесени паразитози, от които с по-голямо здравно и стопанско значение е маларията, алармира доц. д-р Димитър Вучев - завеждащ на секция „Паразитология и тропическа медицина” в Медицинския университет в Пловдив

В публикация в сайта на РЗИ-Пазарджик той пояснява, че след ликвидацията й през 1961 г. са регистрирани общо към 3000 маларични случаи у нас – внесени предимно от Централна и Западна Африка. Закъсняла диагностика и неадекватно лечение са причинили смърт на 17 болни от тропическа малария.

„Независимо, че е ликвидирана у нас, маларията не трябва да се приема като отминала грижа, тъй като и днес е важен проблем на здравеопазването. Вносът представлява нерегулиран процес по отношение на маларията, лайшманиозите и другите тропически паразитози и следва да бъде обект на непрекъснато здравно-медицинско внимание" - изтъква специалистът.

Той акцентира на това, че лечението на тропическа малария трябва да се  провежда след консултация с паразитолог и предупреждава, че при неадекватна терапия съществува реална опасност от клинични усложнения и летален изход. „При завръщане от ендемични тропически страни, без отлагане лицата трябва да се изследват паразитологично" - съветва доц. Вучев.

Той е категоричен, че днес тенденцията към увеличаване на вноса на тропически паразитози, включително от емигранти, се разширява и това налага адекватни мерки в клинико-терапевтичен, епидемиологичен и здравно-промоционален аспект.  


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки