Родители от Ракитово ще спрат децата си от училище заради хепатит А


Родители от Ракитово ще спрат децата си от училище заради хепатит А
Снимка: БГНЕС
23 Ноември 2017, Четвъртък


Бум на заразените с вируса има и в Пазарджишко

Автор: Десант

Пламналата в Раковски епидемия от хепатит А изкара родителите на протест. Към момента в града са констатирани около 100 случая на заразната болест. 60 от тях са регистрирани в училищата и детските градини, като най-много са болните малчугани в кв. "Генерал Николаево" и село Чалъкови.

Родителите са категорични, че спират да пускат децата си на училище. Според тях заразата идва от ромската махала в Раковски.

Преди седмица  д-р Магдалена Станева, началник отдел „Надзор на заразните болести" в РЗИ - Пазарджик обяви, че има скок на болните от хепатит и в районите на Велинград, Ракитово и Пещера. Частични случаи на заболели има и в селата Исперихово и Синитево, а в Пазарджик болните са 7.

Хепатит А е наричан още „Болест на мръсните ръце”. За разлика от хепатити В и С, които се разпространяват чрез контакт със заразена кръв или секреции, той се разпространява чрез храна и вода, замърсени от изпражненията на лица, заразени с изключително издръжливия вирус.

Той оцелява във висококиселинния хранителен тракт на човешкия организъм, а при стайна температура може да живее повече от седмица. Във водата може да оцелее от 3 до 10 месеца и по тази причина се намира в някои черупчести мекотели обитаващи водни басейни, замърсени с канални води.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки