Над 200 язовира у нас са опасни за населението


Над 200 язовира у нас са опасни за населението
22 Ноември 2017, Сряда


Отговорността кой да извършва ремонтите им се прехвърля между няколко организации

Автор: Десант

Близо 80 язовира у нас са в предаварийно състояние, а 205 са опасни за населението. По отношение на тяхната безопасност са издадени само шест акта за нарушение, като масово не се спазват предписанията от агенцията по метрология и технически надзор (ДАМТН). 

Това заяви заместник-главният прокурор Ася Петрова, цитирана от БТА.

В същото време, само в 11 случая ДАМТН е направила опит да санкционира нарушителите. Петрова изтъкна, че докладът от проверката на агенцията е получен едва сега, макар че от прокуратурата са потърсили  помощ от министерството на икономиката още през март. В документа обаче регионалното ведомство подкрепя ДАМТН в тезата, че не могат да бъдат налагани принудителни мерки.

По мнението на прокуратурата действията на ДАМТН са тежко укорими.

По отношение на опасния „Бели Искър", стана ясно, че ремонти все още не са започнали, макар отдавна да има констатирани проблеми. Отговорността кой да извършва ремонтите се прехвърля между няколко организации. Затова и прокуратурата преди няколко дни е сезирала държавата и общината да предприемат спешни мерки.

По-рано премиерът Бойко Борисов съобщи, че по искане на главния прокурор Сотир Цацаров е разпоредил спешни мерки за язовир "Бели Искър".

Върховната административна прокуратура предлага глоба да отнесе министърът на регионалното развитие и благоустройството зарази бездействие по отношение стопанисването на стената на съоръжението и не са предприети действия по укрепването й.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки