Специални грижи за застрашената от изчезване странджанска боровинка


Специални грижи за застрашената от изчезване странджанска боровинка
Снимка: ПП "Странджа"
21 Ноември 2017, Вторник


Горски специалисти и паркови служители успяха да идентифицират разпръснатите, труднодостъпни и фрагментирани находища на рядкото растение

Автор: Десант

Странджанската боровинка е вписана в Червената книга на България. Застрашеното от изчезване растение се среща като подлес на критично малка площ от около 200 ха източнобукови гори, разположени в едноименната планина от Сливарово до района на Градището в резерват "Витаново" на 650 м надморска височина.

Отделени като гори с висока консервационна стойност, те са вече представени и с една постоянна пробна площ в Държавно горско стопанство - Малко Търново, в района на връх Дряньовица, похвалиха се преди време от дирекцията на Природен парк "Странджа".



На всеки 10 години в тази пробна площ ще се прави оценка на динамиката на екологичните условия, като ще се проследява тяхната стабилност или промени.

Идентифициране на разпръснатите, труднодостъпни и фрагментирани находища на странджанската боровинка е станало възможно благодарение на сътрудничеството между специалистите от парк "Странджа" и горските стопанства в Малко Търново, Граматиково и Кости.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки