Браншовици в туризма: Законовите промени, предлагани от Ангелкова, са неприложими


Браншовици в туризма: Законовите промени, предлагани от Ангелкова, са неприложими
20 Ноември 2017, Понеделник


„Общественото обсъждане“, организирано от министъра на туризма, е опасен прецедент и позор за държавността, коментира вицепремиерът Валери Симеонов след днешната кръгла, инициирана лично от него

Автор: Янко Крумов

На 20 ноември, по инициатива на вицепремиера по икономическата и демографска политика Валери Симеонов, бе организирана кръгла маса, на която участие взеха  най-големите браншови организации в туризма – Българска туристическа камара (БТК), Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), Съюз на собствениците в Слънчев бряг, Национален борд по туризъм, Национална асоциация „Българско Черноморие“, Българска асоциация на туристическите агенции (БАТА), Асоциация на българските туроператори и турагенти (АБТТА), Клуб на хотелиера „Слънчев бряг“, Съюз на хотелиерите „Златни пясъци“, “Рила спорт“ АД , Европейски институт за стратегически анализи (ЕИСА), СУ „Климент Охридски“, Международно висше бизнес училище и др. експерти, бивши министри и представители на академичната общност.

Работната група категорично осъди проведената 5 дни по-рано имитация на обществено обсъждане от министъра на туризма – на 15 ноември, в сградата на КНСБ. Това обсъждане бе доминирано от представители на концесионерите, с впечатляващи атлетични телосложения, както и от организации, нямащи нищо общо с туризма. Това е опасен прецедент и позор за държавността, коментира след днешната кръгла маса Валери Симеонов.

На съвещанието, свикано от вицепремиера, са били обсъдени законопроекти, свързани с регламентирането на туристическата дейност, както и проблеми на бранша.

Присъстващите отхвърлиха единодушно предложения от министерството на туризма проект на закон за изменение и допълнение на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие поради сериозни пропуски, несъответствия, свързани с необходимост от цялостна преработка на нормативния акт, както и неясна регламентация.

Работната група се обедини около становището, че предложените текстове са практически неприложими и не съответстват на приетия същия ден от НС проект на Закон за концесиите. 

Присъстващите одобриха нов законопроект за устройство на Черноморското крайбрежие, съобразен с практическите нужди на бранша и съответстващ на обществения интерес. Беше взето решение същият да бъде внесен в Министерския съвет. 

Обсъдени бяха и нормативни предложения във връзка с промени в Закона за шума и вредните въздействия от него“
, написа Валери Симеонов на личната си страница във Фейсбук.

Следващото заседание на експертната група ще се проведе в края на ноември.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки