Представят в Русе културното наследство на българите в миграция


Представят в Русе културното наследство на българите в миграция
Снимка: РИМ-Русе
20 Ноември 2017, Понеделник


Това е най-голямото досега проучване на българските общности зад граница

Автор: Десант

В зала „Русе“ на Историческия музей в едноименния дунавски град днес бе открита изложбата „Културно наследство на българите в миграция“.

Чрез снимки и предмети експозицията представя дейността на основаните и поддържани от българските емигранти в Европа и САЩ организации, свързани с опазването, предаването и популяризирането на културното наследство.

Материалите за изложбата са събирани през последните три години от екип изследователи от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН. Те са обиколили 80 града в 16 страни в Европа и в няколко щата в САЩ, срещнали са се с представители на над 300 български неделни училища, танцови формации, посолства и консулства, културни институти и центрове, дружества и асоциации, хорове, български магазини и ресторанти, медии, както и отделни артисти.

В Америка екипът от учени е имал срещи с Елена Табакова - етнограф, работил дълги години в Музея на градското всекидневие (Къщата на Калиопа) в Русе, и д-р Диляна Иванова от Фийлд музей, Чикаго, която също е част от русенския музеен екип.

Това е най-голямото проучване на българските общности зад граница, правено досега в българската наука.

Сред събраните предмети са училищни сувенири, издания на българи в чужбина, шевици, изработени от наши емигранти. Снимките пък документират разнообразни активности и събития от културния живот на сънародниците ни в чужбина - чествания на национални, просветни и религиозни празници, училищни тържества и форуми, църковни служби, учебни занятия в българските неделни училища, репетиции на танцови и певчески състави, участие във фолклорни събори и фестивали, концерти, представяния на книги, изложби, спектакли, откриване на паметници.

Изложбата „Културно наследство на българите в миграция“ илюстрира моделите на съхранение, предаване на следващите поколения, обогатяване, трансформиране, промотиране и популяризиране на различни елементи на културното наследство, сред които ключови са българският език, православието, официалният и традиционният календар, обичаите, народната музика и танци, българската литература и книжнина, храната, паметниците на именити българи.

Опазването на културното наследство е ядрото, което обединява българските общности, и основата, върху която стъпват организираните от тях институции и групи, обобщават от музея в Русе.


В категории: Новини , Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки