Как да намалим замърсяването на въздуха през зимата


Как да намалим замърсяването на въздуха през зимата
20 Ноември 2017, Понеделник


С настъпването на отоплителния сезон, в по-големите населени места ежегодно се наблюдава увеличаване на финните прахови частици. Ето какво съветват експертите

Автор: Десант

С настъпването на отоплителния сезон, в по-големите населени места ежегодно се наблюдава увеличаване на замърсяването на въздуха с фини прахови частици (ФПЧ).

От РИОСВ-Пазарджик информират, че докато през месеците от април до септември, автоматичните измервателни станции в региона почти не са регистрирали денонощия с превишени норми, през есенно–зимните месеци броят на превишенията рязко се увеличава.

Така например, през септември и  октомври тази година градският фонов пункт в Пазарджик е отчел превишение на ФПЧ от 66 микрограма на кубичен метър – т.е. превишението е 1,32 от нормата.

При другите замервани показатели – серен диоксид и азотен диоксид, превишения не са регистрирани.

От пазарджишката екоинспекция припомнят някои основни правила

за намаляване на емисиите на замърсители във въздуха през отоплителния сезон:

– Да се използва начин за отопление, който не предизвиква отделяне на димни газове във въздуха или те са минимални – газификация на жилищата и/или електрическа енергия.

– Жилищата да се изолират максимално срещу изпускане на топлината в околната среда. Външната или вътрешната топлоизолация на стени и тавани, подмяна или уплътняване на прозоречната дограма, дори плътните завеси, съществено намаляват загубата на топлинна енергия, количествата горива и съответно емисиите във въздуха.

В случай, че отоплението е с изгаряне на твърди горива:

Да не използват въглища с високо съдържание на пепел и сяра, както и влажна дървесина. При изгарянето на такива горива се увеличават отделяните количества прах и вредни химични съединения – серен диоксид и въглероден оксид.

– Да се провери състоянието и височината на комините! Недостатъчната височина на комините на жилищните сгради (по-малко от 0,5 – 1,0 m над билото) затруднява както процеса на горене, така и разсейването на газовете в атмосферата!

Да се почистят димоходите и комините от сажди! Стопаните следва да осигурят топлоизолация на
комините и защитни „шапки“ против попадане или кондензация на влага, която води както до постепенно разрушаване на комините, така и до непълно горене с отделяне на сажди и токсичен въглероден оксид!

Да не се изхвърлят в контейнерите за битови отпадъци гореща сгур и пепел, тъй като това често предизвиква запалване или продължително димене на отпадъците и замърсяване на въздуха.

Да не се изгарят в домашните отоплителни печки или котли отпадъци от рода на: пластмаси, гуми, парцали, печатни издания и др., тъй като при изгарянето си те отделят токсични химични вещества.
ОТ РИОСВ припомнят, че изгарянето на отпадъци (освен в специализирани регистрирани инсталации) е забранено и нарушителите се глобяват!

За намаляване замърсяването от автомобилния трафик през зимата:

– Автомобилът не трябва да се оставя с включен двигател на място продължително
време!


Да не се използват автомобили с неизправно изгаряне на горивото в двигателите – собствениците на превозни средства следва да следят състоянието на отработените газове, изпускани от автомобилите!


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки