По 5 000 евро отпуска гръцкото правителство на пострадалите семейства при пороите


По 5 000 евро отпуска гръцкото правителство на пострадалите семейства при пороите
Снимка: Ройтерс
20 Ноември 2017, Понеделник


Помощта за всяко засегнато от наводненията предприятие ще е в размер на 8000 евро

Автор: Десант

Силна буря, придружена от валежи през уикенда създаде нови усложнения в Гърция, съобщава бТВ. Пожарната служба съобщи, че е получила 910 повиквания за помощ от сряда насам.  Все още има безследно изчезнали.

Недостигът на вода, за да почистят калта, създава притеснения и за хигиената. Най-тежко остава положението в Мандра, където 80% от сградите са силно повредени. Според прогнозите валежите ще отслабнат от утре.

Гръцкото правителство обяви мерки за подпомагане на пострадалите от наводненията и за възстановяване на материалните щети.Правителственият говорител Димитрис Дзанакопулос обяви, че процедурите по обезщетяване на домакинствата ще започнат веднага след като приключи регистрацията на щетите по частни домове и магазини, а също по фирмени и обществени сгради.

Досега властите са установили, че над 1200 от проверените сгради в района на Мандра, Мегара и Неа Перамос, са пострадали от наводненията и се нуждаят от обезщетения.

За ремонта на тези сгради са предвидени средства, които варират от 20 до 1000 евро на квадратен метър, като 60 на сто от обезщетението до 150 кв.м. площ ще бъде осигурено от държавата под формата на безплатна помощ, а 40 на сто ще бъдат взети от безлихвен заем.

Съгласно установените материални щети всяко домакинство в западната част на Атика ще получи допълнителна спешна помощ в размер на 5000 евро, а помощта за всяко засегнато от наводненията предприятие ще е в размер на 8000 евро. Помощи са предвидени и за жителите на остров Сими, които също бяха сполетени от стихийното бедствие.

За всички са осигурени медицински грижи и други облекчения.

Междувременно има и арестувани четирима души, ограбвали наводнените къщи. Заради зачестилите обири 1172 полицаи са били изпратени, за да охраняват атинските предградия.


В категории: Новини , Международна политика , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки