"Джобнят Херкулес" бил скъсан на изпит по… вдигане на тежести


"Джобнят Херкулес" бил скъсан на изпит по… вдигане на тежести
Първата вечер на Наим в Истанбул след бягството като гост в дома на тогавашния премиер Тургут Йозал
19 Ноември 2017, Неделя


Бягството му в Турция било подготвяно цяла година чрез шифрована кореспонденция

Автор: Десант

През 1991 година Наим Сюлейманоглу бил скъсан на изпит по… вдигане на тежести. Тогава легендарният шангист бил студент в университета „Гази“ по специалността „Физическа култура“. Преподавателят му писал слаба оценка, защото… не харесвал стила му във вдигането на тежести.
Това разказва шефът на спортния отдел на вестник „Миллиет“ Тайфун Байърдър, съобщава 24rodopi.com.

В интервю за списанието „Socrates“, Байърдър твърди още, че бягството на Наим от България се планувало цяла година преди това да се случи, като през това време била водена шифрована кореспонденция.

По време на Световната купа в Мелбърн през 1986 г. Наум Шаламанов, както се нарича тогава легендарният щангист, който днес бе погребан в Истанбул, успява да емигрира в Турция. Едва 14 години по-късно звездата се завръща в България и посещава родния си край.

Вече пред български медии Наим споделя: "Смениха ми името и това беше основната причина да избягам. Трябваше да го направя, защото един човек не може да живее до 19 години като Наим, а след това да стане Наум! Такова нещо не помни човешката история!".

Всичко е предварително скроено и подготвено. 19-годишният щангист е запознат двайсетина дни по-рано с тайния план. Двама мъже го изчакват след поредната тренировка в София и му разкриват всичко.

Вече в Мелбърн, една вечер е организиран банкет, на който присъстват всички щангисти. Малко преди полунощ Наим отива при треньорите и им казва, че не се чувства добре и иска да се прибере в стаята си. Той се качва горе и си събира багажа. После излиза навън, където го чака автомобил.

В колата са трима български турци емигранти. Те откарват Наим в къща, намираща се в един от крайните квартали на Мелбърн. Три дни след изчезването си Наим е качен на самолет от Мелбърн за Лондон, където го очаква президентският самолет на държавния глава на Турция Тургут Йозал. Чудото на щангите е посрещнат като национален герой, а Йозал го осиновява.

Той получава турско гражданство и променя името си на Наим Сюлейманоглу.

Българското правителство не се опитва да попречи на участието му в Олимпиадата в Сеул през 1988 г. и получава парична компенсация от 1 250 000 долара.

"Джобният Херкулес", както наричат шампиона, почина на 18 ноември в истанбулската болница "Мемориал Аташехир" след лечение на тежка цироза и последвал мозъчен кръвоизлив.


В категории: Новини , Спортен дух

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки