Вицепремиерът Валери Симеонов: Демографските проблеми са сред най-тежките за България


Вицепремиерът Валери Симеонов: Демографските проблеми са сред най-тежките за България
Снимка: Дарик
17 Ноември 2017, Петък


Нови нападки от БСП и ДПС, този път за борбата с демографската криза 

Автор: Силвия Горанова

До края на март правителството трябва да подготви и да внесе в парламента прогноза за демографското развитие на страната до 2040  г. Това решиха депутатите след два часа дискусия и изслушване на вицепремиера Валери Симеонов относно политиката на властта за демографската криза.

До 30 ноември кабинетът трябва да внесе в парламента отчета за 2016 г. за изпълнението на самата демографска стратегия, а до края на януари отчет кои мерки са изпълнени от програмата на управление на кабинета в частта с демографията.

По време на дебатите от опозицията разкритикуваха управляващата коалиция за липсата на реални стъпки и политики, а левият депутат Георги Гьоков каза, че управлението в тази посока е като джунгла, съобщава сайтът "Флагман".

На което вицепремиерът отвърна, че ако е така, той е звяр, излязъл от джунглата, но не вярва, че дори Гьоков го възприема така. 

А по-късно Валери Симеонов отговори по същество: „За 6 месеца отговорното управление на ГЕРБ и „Обединени патриоти” свърши не малко. Няма как процеси, които се развиват с десетилетия, да бъдат обусловени в управление от 6 месеца."

После вицепремиерът по икономическата и демографска политика започна да чете данни за безработицата и положените усилия в данни и цифри, но тъй като забеляза, че в залата никой не го слуша, каза: „Виждам, че няма голям интерес, прескачам няколко страници и искам да кажа, че правителството е предприело значими мерки по ангажирането на работни лица – става въпрос за 10 хиляди души и от бюджета са отделени сериозни средства“.

Вицепремиерът и лидер на НФСБ Валери Симеонов беше категоричен, че нито 6 месеца, нито 6 години са довели до демографската криза, а това е една тенденция, която е отчетена в България за последните 37 г.  и не е свързана нито с доходите, нито с пазарната икономика, нито с Прехода, като цитира данни през годините за това.

Симеонов даде за пример, че Унгария и Русия са увеличили парите за раждане на трето дете в борбата с демографията, но и с това не са успели да постигнат ръст в прираста на населението.


В категории: Политика

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки