Милен Стойчев, който се представял за красивата Мария във Фейсбук, остава в ареста


Милен Стойчев, който се представял за красивата Мария във Фейсбук, остава в ареста
17 Ноември 2017, Петък


Измамникът се опита да трогне съда с приказки за болната си баба, чиято пък самоличност ползвал за банковата сметка, в която били насочвани парите на наивниците

Автор: Светлана Николова

През последните 6 години 38-годишният Милен Стойчев, за който Десант съобщи по-рано днес, не е работил нито един ден. Мъжът се е издържал изцяло от престъпна дейност. От две години пък основните му приходи идват от наивни мъже от цялата страна.



Това стана ясно по време на днешното заседание на Районен съд – Бургас, на което се гледа мярката за неотклонение на бургазлията. Измамникът бе доведен в съда много по-рано от обявения час на съдебното заседание. Покрай представителите на медииите, отразяващи случая, той премина със скрито под горната си дреха лице и отказа да отговаря на въпроси на журналисти.

До момента са установени 100-тина души, ужилени от Милен Стойчев. Много е възможно обаче те да са много повече. По сметките на баба му пък има поне 40 000 лева. 

Според прокуратурата, има реална опасност той да се укрие или да извърши ново престъпление. Оттам отбелязват, че Стойчев е извършил явна злоупотреба с добродетели като съпричастност, милосърдие и състрадание и поискаха той да остане в ареста.

В съда стана ясно, че Милен живеел заедно с баба си Марийка Василева, която имала критично отношение към извършеното от внука й. 74-годишната жена е със сериозни здравословни проблеми, а Стойчев полагал всички грижи за нея.

Адвокатът му заяви, че той е бил изключително разстроен след задържането му. Това показвало, че няма как да повлияе на свидетели по делото, а и голяма част от измамените вече знаели, че Facebook – образът „Мария от Гърция“ всъщност е „Милен от Бургас“. Стойчев е с чисто съдебно минало. Няма данни да е поддържал контакт с криминално проявени лица.

В 14,00 часа магистратите решиха – Милен остава в ареста. Спрямо него е наложената най-тежката мярка за неотклонение – задържане под стража.



В мотивите на съда се посочва, че целта на обвиняемия е била да заблуди различни лица – М.Д., А.Ч., М.В. и К.К., казвайки, че се намира в Република Гърция, където живее и работи майка й, желае да се прибере в Република България, но не разполага с парични средства за закупуване на билет, както и че телефонния й апарат бил повреден и не разполага с парични средства за ремонта му, мотивирайки ги по този начин да извършат парични преводи по банкова сметка, с което им причинил имотна вреда в общ размер на 1282лв. (хиляда двеста осемдесет и два лева).

Престъплението, за което Милен Стойчев е привлечен като обвиняем, е „тежко" умишлено престъпление по смисъла назакона, като за него се предвижда наказание „Лишаване от свобода“ за срок от една до шест години.

„Районен съд - Бургас счете, че по отношение на обвиняемия са налице и  другите изискуеми предпоставка за неговото  първоначално задържане, а именно - реална опасност Милен Стойчев да извърши друго престъпление или да се укрие. Според съда, в случая се касае за продължителна престъпна дейност, отличаваща се с изключителна упоритост и изобретателност. Използването на Интернет, социални мрежи и сайтове за запознанства за измами улеснява в голяма степен извършването им, прави броя на евентуалните бъдещи жертви на такива престъпни посегателства неограничен, а предотвратяването и разкриването им изключително трудно. Начинът на извършването на конкретното престъпление демонстрира пренебрегване на общоприетите норми на поведение и злоупотреба с доверието на хората“, се казва в мотивите на съда.

Определението на Районен съд – Бургас може да бъде обжалвано или протестирано пред Окръжен съд – Бургас в тридневен срок.


В категории: Новини , Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки