Започна прокурорско разследване за смъртта на миньора в „Ораново“


Започна прокурорско разследване за смъртта на миньора в „Ораново“
Снимка: Списание Икономика
15 Ноември 2017, Сряда


Това е поредният инцидент в рудника. Най-голямата трагедия там бе на 16 юли 2013 г., когато срутване на скали и кал уби четирима души

Автор: Янко Крумов

Окръжна прокуратура – Благоевград е образувала досъдебно производство във връзка с инцидента в рудник „Ораново“, при който загинал работник. То е за престъпление по чл. 123, ал. 1 от НК – причиняване на смърт поради незнание или немарливо изпълнение на занятие или на друга правно регламентирана дейност, представляващи източник на повишена опасност, съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура в София.

Вчера, около 17,00 ч., в рудник „Ораново“, миньор получи тежки травми, в резултат на които по-късно почина в болнично заведение.

Действията по разследването са започнали незабавно с оглед на местопроизшествие в рудника, извършен късно вечерта след инцидента от следовател при Окръжен следствен отдел към ОП – Благоевград, съвместно със служители от Инспекция по труда.

Предстои провеждане на разпити и назначаване на експертизи.

Проверка започнаха и от Главна инспекция по труда (ГИТ). По първоначални данни от разследването около 16,40 часа по уклон № 2 се движат четирима работници за влизане в рудника. Единият от тях е пострадалият. 

По същото време електровозчикът на горно ниво е извършвал маневрени операции с един вагон, като се е опитвал да обърне стрелката на релсовия път. Преди това бариерата е била вдигната и вагонът полита надолу по уклона.

Вдигането на бариерата при извършване на маневрени операции не е разрешено и това вероятно е нарушението, довело до злополуката. Уклонът е с наклон от 35 градуса, вагонът набира скорост и около 120-ия метър и удря работника. Другите трима не са засегнати, пишат от ГИТ.

Пострадалият е получил първа долекарска помощ, изнесен е на повърхността и е откаран в спешен център на болницата в Благоевград, но по-късно умира. Контролните органи на ДИТ Кюстендил продължават разследването на злополуката до пълното изясняване на причините, довели до нея. Загиналият работник е минал инструктаж в деня на злополуката, уверяват от там.

Припомняме, че в края на февруари тази година срутване в рудника прати миньор в болница.
През май 2016-а отново срутване рани тежко други двама миньори.
През 2015 г. също имаше ранени при срутване под земята. Най-голямата трагедия в рудника бе на 16 юли 2013 г., когато срутване на скали и кал уби четирима миньори. 


В категории: Новини , Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки