Морски таралежи се появиха в русенския музей


Морски таралежи се появиха в русенския музей
Снимка: РИМ-Русе
15 Ноември 2017, Сряда


Фосилизираните вкаменелости са намерени в района на Варна

Автор: Десант

Групова находка от морски таралежи от рода Macropneustes (вид Мacropneustes deshayesi) получи като дарение отдел „Природа“ на Регионален исторически музей – Русе, съобщават от институцията.

Фосилизираните вкаменелости са намерени в района на Варна. Морските таралежи (Echinoidea) са клас малки иглокожи организми, наброяващи около 950 съвременни вида. Срещат се във всички океани на дълбочина до 5 000 м. Най-ранните вкаменелости датират от преди около 450 мил. години.

Морските таралежи са живели в периода преди около 50 млн. години. По това време на част от територията на днешна Европа е съществувал солен воден басейн с името Паратетис в периода палеоген.

В този период територията на България, също е част от това море, което в тази част на Европа е сравнително плитко и топло и е известно под името Лютеско.

Паратетисът е обхващал огромен регион на север от Алпите над Централна Европа до Азовско море в Централна Азия. Преди около 5 млн. години въпросният воден басейн, от който произхождат Черно, Азовско и Каспийско море, прогресивно започва да намалява своя размер.

Находката се определя като групова, тъй като видовете от тази група са образували характерни струпвания. Възможно е същите да са били част от подводен прибой.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки