Масово преселение към Гърция - нашенци заминават там да берат маслини


Масово преселение към Гърция - нашенци заминават там да берат маслини
15 Ноември 2017, Сряда


Вижте до колко достига надникът

Автор: Десант

Стотици роми от различни региона в България пътуват тези дни към Гърция, за да берат маслини.

„30 дни по 20 евро, по 8 часа на ден , ще спестя 600 евро. Храната и местото за спане са ни безплатни“, споделя пред 24rodopi.com мургав наш сънародник, преминаващ пеша през ГКПП „Маказа“. Не че няма с какво друго да се придвижи до южната ни съседка - просто всички, които са се юрнали на гурбет, или както помежду си го наричат "тарла" (от турски - нива), са се натоварили на бусове и коли, надхвърляйки капацитета на возилата.

И за да не глобят шофьорите, че са качили по 12 вместо 8 души в буса си например, част от пътуващите минават границата пеша, а след бариерата отново се натъпкват в превозните средства. Те са с най-различна регистрация - репортери на кърджалийската медия са видели коли със старозагорски, бургаски, ямболски и шуменски номера.

Гърците се хвалят, че тазгодишната реколта от маслини е „много богата“. Брането ще продължи до края на февруари. Собственици на маслинови градини на остров Тасос разказват, че има голям наплив от български работници. На мъжете надницата е 45 евро, а на жените – по 35. По това време се търсят работници и за бране на киви и портокали.


В категории: Новини , Репортажи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки