Българската православна църковна община в Щутгарт се сдоби със свой храм


Българската православна църковна община в Щутгарт се сдоби със свой храм
Снимки: Българска патриаршия
15 Ноември 2017, Сряда


В германския град е създадена първата българска епархия в Западна Европа

Автор: Десант

С храм, предоставен от римокатолическата общност, в който да се извършва редовно богослужение, се сдоби Българската православна църковна община в Щутгарт.

Радостта на всички членове на общината е неописуема и да влезе в тази радост, по покана на енорийския свещеник на общината прот. Сергей Ненов, на 12 ноември - Осма неделя след Неделя подир Въздвижение, дойде лично кириархът на епархията Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, придружен от протосингела на епархията архимандрит Атанасий (Султанов). В богослужението взе участие и свещ. Васил Бечевски от БПЦО "Св. Петка Търновска" в Манхайм. Песнопенията по време на богослужението бяха изпълнени от сборен хор от енориаши на общината, съобщава Светият синод.



Българската православна църковна община "Св. св. Кирил и Методий" е основана на 19 май 1982 г. от 25 сънародници, някои от които членове на Българо-немското дружество в  Щутгарт. Учредителният протокол е подписан от тогавашния Главиницки епископ Симеон - викарий на българския Патриарх за Западна и Средна Европа. С това се поставя началото на българската православна епархия в Германия и цяла Западна Европа.

От 1 октомври 2017 г., след повече от 30 години след основаването си, БПЦО "Св. св. Кирил и Методий" в Щутгарт има постоянен храм, в който всяка неделя и на по-големи празници се служи света Литургия.

Преди да се сдобие със собствен храм, службите в общината се провеждаха два пъти месечно, както и на по- големи християнски празници в руските църкви "Св. Николай" и "Св. пророк Илия", както и в сръбската църква "Събор на сръбските светии" в Щутгарт.


В категории: Добри Вести , Църкви и манастири

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки