В Източните Родопи се заселиха още два зубъра


В Източните Родопи се заселиха още два зубъра
Снимка: Ловно стопанство-Студен кладенец
14 Ноември 2017, Вторник


Завръщането на европейския бизон у нас започва през шейсетте години на миналия век


С още две животни се увеличи броя на европейските бизони, наричани също зубри, в Дивечовъден участък (ДУ) Студен кладенец в Източните Родопи. Новите попълнения са дарение от зоопарка в Зул, Германия, съобщи "Нов живот".

Животните са настанени в адаптационна ограда, за да могат да се приспособят към новите условия и привикнат към местната храна, а експерти от екипа на "По-диви Родопи" наблюдават ежедневно адаптацията им. След това ще започне постепенна социализация на новите животни към зубрите, които вече обитават ДУ-Студен кладенец.

Новите попълнения са млади и се очаква по-лесно да се приспособят към родопския си дом.

Европейският бизон се е превърнал в един от символите на природозащитата в Европа. Неговата история е пример за това как само в рамките на сто години един вид може да бъде доведен до ръба на изчезването и как в резултат на много усилия може да бъде възстановен.

Усилията за възстановяването на вида в природата от малкото запазени зоопаркови животни започват
в средата на ХХ век . След мащабна селекция и програма за реинтродукция на отделни екземпляри, отглеждани в затворени пространства, диви популации на зубъра са били възстановени в районите на Централна и Източна Европа, основно в Полша и Беларус.

Постепенно европейският бизон се завръща в дивата природа на Европа, но видът все още е включен в Червения списък на световно застрашените видове. В края на 2016 г. в света има само около 6500 представители на вида обитаващи различни местообитания в цяла Европа – от Швеция до Испания и България и от Холандия до Казахстан.

В България завръщането на зубрите е започнато през шейсетте години на миналия век, когато малко стадо от тях е било заселено в Държавно ловно стопанство Воден – Ири-Хисар в Североизточна България. През 2013 г. бе направена и първата стъпка за възстановяването на зубрите в Източните Родопи.

Въпреки първоначалните трудност, те успешно са се адаптирали тук и през 2015 г. за първи път от столетия в Родопите се роди първото зубърче, а две години по-късно и второ.

Двата нови зубъра са осигурени със съдействието на Развъдната книга на Европейския бизон (European Bison pedigree book). Животните бяха транспортирани от Германия до България със съдействието на Софийския зоопарк в края на октомври.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки