Военна прокуратура: Няма данни за извършено нарушение от проф. Николай Петров


Военна прокуратура: Няма данни за извършено нарушение от проф. Николай Петров
Проф. Николай Петров
13 Ноември 2017, Понеделник


Това са показали резултатите и от повторното разследване по поръчания одитен доклад във Военно медицинска академия

Автор: Десант

Военно-апелативна прокуратура огласи на извънреден брифинг резултатите от повторното разследване по поръчания одитен доклад във Военно медицинска академия. Повод за проверката стана медийна кампания срещу проф. Николай Петров и оставката му като министър на здравеопазването.

Полковник Веселин Стоев и неговият заместник - полковник Данчо Данов, изложиха подробности във връзка с извършения от Военно-апелативна прокуратура служебен контрол на постановлението на ВОП - София за отказ да се образува досъдебно производство по доклад от вътрешен одит на ВМА.

От агенция ПИК припомнят, че въпросният доклад срещу професора е поръчан от служебния кабинет, назначен от президента Румен Радев. 

„Не е коректно в разследването на Би Ти Ви да се сочи за конфликт на интереси! Такъв няма!“, обяви прокурор Данов, който е изготвил крайния доклад, разследващ работата на генерал Николай Петров във ВМА.

Той бе категоричен, че всички проверки сочат, че докладът на одиторите е некоректен и излага много неверни данни.

"Не е вярно, че има съжителство между дъщерята на ген. Петров и спечелилият обществената поръчка. От обществената поръчка няма последвали никакви вреди за ВМА, Министерство на отбраната или държавата. Няма нарушения по реда на условията за кандидатстване и провеждането на обществената поръчка", категоричен бе той.

По думите му изводите и констатациите от доклада на одиторите не почиват на никакви законови обосновки. 

Прокурор Данов заяви също така, че до момента от 2015 г. са изплатени едва 314 хил. лв. на изпълнителя на поръчката, а не над 1 млн. лв., колкото са били прогнозните данни за поръчката. 

„17 фирми участват са участвали в Обществената поръчка. Установих, че не е извършен пълен доклад от първото разследване на военна прокуратура. Това наложи да поискам ново разглеждане и да иззема проверката.

В резултат на извършената от мен проверка установих - в 9 точки има хвалебствени слова за ръководството на ВМА в първия доклад. Говори се за намалени бюджетните разходи, намаляват разходи за пране, чистени и гладене и т.н. Няма нарушения и не му се обръща внимание“
, обясни полковник Данов.

„Относно разсрочването на стари задължения на ВМА. От 95 млн. лева задължения, към момента на одита са приспаднати като цесия 50 млн. лева и върху тях те не текат лихви. Това е резонно и ясно показано, защото е добре от финансова гледна точка“, добави разследващият.

„Има странни констатации на одитния доклад. От 13 договора при първата проверка, те са се спрели само на тази за ортопедичните материали.

Моята проверка установи, че дружеството е създадено за участие в обществена поръчка на ВМА. Водещ партньор е „Ортопедие-Бг“. Дъщерята на ген. Петров – Руслана, е прехвърлила още преди това дяловете на трето лице, което после сменя седалището на фирмата. Така тя няма участие в поръчката.

Към този момент няма връзка никаква и с бъдещия евентуален зет на ген. Петров - Явор Цонев. Дъщерята на генерал Петров в последствие - едва две години по-късно заживява с Явор Цонев. Не е коректно в разследването да се сочи за конфликт на интереси“
, каза още полковник Данов по повод доклада на служебния кабинет, назначен от президента Румен Радев.


В категории: Новини , Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки