Отглеждащите патици заподозряха в лобизъм БАБХ заради съсипваща бранша заповед


Отглеждащите патици заподозряха в лобизъм БАБХ заради съсипваща бранша заповед
11 Ноември 2017, Събота


На среща с депутата от НФСБ в групата на „Обединени патриоти“ Йордан Апостолов те се обявиха срещу забраната за разселването на водоплаващи птици в България заради опасността от птичи грип


Представители на бранша, отглеждащ патици, остро протестираха срещу заповедта на директора на Българската агенция по безопасност на храните Дамян Илиев, забраняваща разселването на водоплаващи птици в България заради опасността от птичи грип.

Те заподозряха в това лобизъм, тъй като под удара на забраната попаднали единствено патиците, а птичият грип засяга не само тях, а основно пилетата – патиците са само преносител. По думите им, ако ще им забрана заради птичия грип – тя трябва да важи за всички птици.

Това стана ясно на среща на представителите на бранша, отглеждащ патици, с народния представител от НФСБ в групата на „Обединени патриоти“ Йордан Апостолов. Той разговаря с тях като оторизиран представител на парламентарната комисия по земеделието и храните, след като представителите на тази гилдия поискаха съдействие.

По думите на хората от патешкия бранш, някой от големите играчи сред птицевъдите е в основата, за да се стигне до тази заповед на БАБХ. 

"Това е сериозен удар срещу един бранш, който осигурява работа на над 22 хиляди души и регистрира годишен оборот от над 120 млн. лв. Хората са обезпокоени от факта, че така се накърняват интересите на бранша и той отива към фалит – губят се пазари по международни договори. Нека да припомним, че България доскоро бе втора в света по износ на патешки дроб“, каза още Йордан Апостолов.

От патешкия бранш настояват за отмяна на заповедта на директора на БАБХ или да се издаде заповед, в която точно се обосновава да има забрана само на места с доказан птичи грип – в зона от 3 км и мониторинг в зоната от 10 км, а не забрана в цялата страна.

Докато течеше срещата с Йордан Апостолов, излезе нова заповед на Агенцията по безопасност на храните. Представителите на патешкия бранш отново реагираха срещу нея заради „йезуитски написания текст“, който по никакъв начин не решавал проблема им.

„В сряда предстои изслушване на директора на БАБХ пред Парламентарната комисия по земеделието и храните. Представителите на бранша, отглеждащ патици също са поканени“, съобщи депутатът от НФСБ  в групата на „Обединени патриоти“ Йордан Апостолов.

Преди това - в понеделник, предстои среща с вицепремиера Валери Симеонов в МС. До нея се стигна, след като по време на петъчния контрол в Парламента представителите на патешкия бранш обградиха заместник министър-председателя в кулоарите и настояха за съдействие. 


В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
MUNCHO
13.11.2017 12:52:00
0
0
ZARADI BALXATA NE TRJABVA DA SE GORI JURGANA!DA NE BI KATO PO SVETA IMA SLU4AI NA BOLESTA,,LUDA
KRAVA,,XORATA DA SI UNISHTOZAVAT TZELIJAT OTRASAL NA GOVEDOVADSTVOTO?!LIKVIDIRAT SE SAMO ZIVOTNI V OTDELNI STOPANSTVA,KADETO IMA OGNISHTA NA BOLESTA!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки