Здравословна рецепта с елда и тиквички


Здравословна рецепта с елда и тиквички
11 Ноември 2017, Събота


Консумацията на елда (гречка) спомага за увеличаването на мускулната сила и на издръжливостта, което я прави изключително полезна за спортуващите

Автор: Силвия Горанова

Елдата или гречка, както още е известна, е една от най-полезните храни. Тя съдържа желязо, калций, калий, фосфор, йод, цинк, подхранва кожата, косата и ноктите. Също съдържа органични киселини (лимонена, ябълкова) и витамините А, С, PP, Р. Богата е на флавоноиди, които помагат за забавяне процесите на стареене.

Препоръчва и като средство за борба с ревматизъм и артрит, срещу атеросклероза, хипертония, и хипофункция на щитовидната жлеза, както и за подобряване на имунната система и запазване на добро зрение.

Ако това чудно растение все още ви е непознато, крайно време е да поправите грешката. Ето една примерна рецепта, която, освен че е полезна, е и много вкусна.

Продукти за 4 души:

4 средно големи тиквички
2 глави лук
1 ½ чаени чаши елда
1 морков
Риган, босилек, куркума, сол на вкус, олио

Начин на приготвяне:

Тиквичките се измиват, срязват се на две по дължина и се издълбават. „Лодките” се посоляват и се оставят настрани.

Елдата се измива и се залива с вряла вода. Оставя се да набъбне.

Каймата се овкусява с риган и босилек, 1 чаена лъжичка куркума, сол на вкус и малко мазнина. Към нея се прибавят настърганата на едро вътрешност от тиквичките и половин глава лук, нарязана на ситно. Всичко се омесва добре.

Останалата част от лука и нарязаният на ситно морков се задушават в мазнина и малко вода, докато омекнат. Прибавя се каймата и добре се разбърква. Всъщност, най-добре е да се бърка през цялото време, за да не загори на дъното. Щом каймата промени цвета си, се прибавя и изцедената елда. Добавя се малко вода и са оставя да покъкри малко, докато водата изври.

Тиквичките се запичат за няколко минути в предварително загрята фурна. Пълнят се със сместта от кайма и елда. Каквото остане от нея, се разпределя в тавичката между лодките от тиквички. Връща се във фурната и се пече около 15-тина минути, докато най-горните зрънца елда станат леко кафеникаво-червени.

По желание, няколко минути преди да се извади ястието от фурната, може тиквичките да се наръсят с кашкавал. Или пък да се приготви сос по избор, който да се сервира отделно.


В категории: Новини , От кухнята на баба , Кухнята на българите , Здравословно хранене

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки