До Коледа тръгва самолетна линия София-Одеса


До Коледа тръгва самолетна линия София-Одеса
10 Ноември 2017, Петък


Полетите по нея са необходими заради българската диаспора в Украйна и Молдова

Автор: Десант

До Коледа ще бъде пусната директна самолетна линия от София до украинския град Одеса. Полетите ще се изпълняват два пъти седмично. Това обяви вицепремиерът Валери Симеонов по време на днешния парламентарен контрол.

По думите му тези полети са необходими заради българската диаспора в Украйна и Молдова. Именно от там са дошли стотици работници, които са помогнали летният сезон да премине спокойно и да се преодолее сериозната липса на кадри по морето.

Апропо, тази година от туристическия бранш ще разчитат на работници от Украйна и Молдова и за зимния сезон в Банско, където в началото на октомври от Агенцията по заетостта проведоха среща с местни хотелиери, за да разяснят при какви условия ще могат да наемат служители от тези държави.

Валери Симеонов поясни днес, че представители на българската диаспора ще получават гражданство с приоритет, като до края на годината се очаква процедурата по даване на гражданство да бъде сведена до 6 месеца. Той посъветва работодателските организации да помислят как по-лесно да назначават такива хора на работа.

„Ще разработим политика с какво потенциалният имигрант може да е полезен за България и до колко е способен да се интегрира", изтъкна още Симеонов.

Вицепремиерът допълни, че не е доволен от демографското състояние на страната. Той уточни, че няма статистика колко са децата в България, чиито родители работят и живеят в чужбина. Неговото мнение е, че тези деца са рискови и именно заради това ще се помисли за начин, по който да бъдат преброени.

По думите му, статистическите данни в момента не дават представа за реалното състояние на нещата. И даде пример с Неделино, където подрастващите масово се отглеждат от свои роднини, тъй като родителите им са в чужбина, но такива деца в риск не съществуват по данни на общината.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки