Измислен обир в парламентарния бюфет зарадва стотици наивници


Измислен обир в парламентарния бюфет зарадва стотици наивници
Снимка: Гъдел нюз
09 Ноември 2017, Четвъртък


Да се смееш ли, да плачеш ли - битката с фалшивите новини ще е тежка, хората масово им се връзват

Автор: Яна Славянска

Тези дни фалшивите новини наводняват интернет пространството като библейски потоп! Една след друга валят измишльотини – коя от коя по-патологично невероятна,  по-безпардонно манипулираща, по-дебилна... Ама пък хората им вярват. От сърце!

В безкрайния списък от фейкове се промъкна и вестта, че парламентарната лавка била ошушкана от неизвестни вандали.

Наемателят на депутатското кафене намерил сред опразнените рафтове само бележка, че откраднатото щяло да бъде раздадено на пенсионерите.

Тези бабини деветини са гарнирани за по-голяма достоверност със снимка на десетки блюда, преливащи от апетитни мръвки. И всичко това се тиражира от лекомислено именувания „Гъдел нюз“, чиито създатели поне коректно са го обявили като „блог за новинарско фентъзи“.

Това обаче явно не е достатъчно за лековерния и наивен потребител на социалните мрежи и колкото и да е втрещяващо, стотици са тези, които се доверяват на написаното, приемайки го за чиста монета.

„Ма гледай ти, каква лафка! Та това е лукс!“ - възмущава се жена във „Фейсбук“, искрено повярвала, че вижда истинската витрина на кафенето в Народното събрание.

„За това всички в тоя парламент са охранени като прасета. Я колко много плюскане са им приготвили. Ще им се пръснат тумбаците” - присъединява се към припадъците друга дама – детска учителка, ако се съди по профила й. 

Само в една от групите, където е споделена „новината“ за обраната лавка в парламента, тя е харесана над сто пъти. А десетките коментари са все в дух от „Ах, горките, депутати, ще вземат да отслабнат!“  до „Браво на Робин Худ, който посегна на най-скъпото им – депутатското кюфте!”.

Да се чудиш и маеш откога мнителният иначе българин е станал толкова доверчив човек?! От години телефонни измамници будалкат старци и им взимат парите, но беловласите нашенци от третата възраст продължават да са винаги готови да си дадат и последната риза на всеки, който им звънне по джиесема.

Фалшиви информации скоропостижно вкараха в гроба сума ти живи и здрави всенародни любимци – като Стоянка Мутафова, Крисия, Шумахер и кой ли още не. Но хората вярват – проливат сълза, кръстят се с „Бог да ги прости“ и бързат да се хванат на следващата въдица, която злонамерени и безпардонни псевдомедии им подхвърлят с миризливи примамки. 

Най-куриозното е, че често истинските новини биват заклеймявани като лъжа. Честно ви казвам. Преди време в „Десант“ публикувахме информация за събарянето на къщите в циганската махала на Асеновград. Малее, разкъсаха ни – това не било истина. Сложихме снимка от официалната страница на асеновградската община – скочиха и срещу нея: тя била взета от другаде и била фалшива!!!

Къде е сега Иван Хаджийски – този вещ изследовател на  българската народопсихология, та да обогати своя епохален труд „Бит и душевност на нашия народ“ с още една безспорна в наши дни максима: Българинът по-лесно вярва на лъжите, отколкото на истините!

Както е изплакал Моканина: „Боже, колко мъка има по тоя свят, боже!“.


В категории: Коментари

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки