Проучване слага край на мита, че България е раят на алкохолния туризъм


Проучване слага край на мита, че България е раят на алкохолния туризъм
09 Ноември 2017, Четвъртък


Вижте коя държава изненадващо се оказва, че ни е сериозен конкурент в това отношение

Автор: Десант

България често се споменава като дестинация, подходяща за алкохолен туризъм поради ниските цени на спиртните питиета у нас.

Така ли е наистина и къде се намираме в сравнение с други популярни туристически дестинации и държави в региона - на тези и на други въпроси отговаря изследване за това колко струват различните видове алкохол по света,  направено от екипа на туристическия сайт bgvakancia.com.

Проучването сравнява цените на идентични видове алкохол, от марки, които са популярни и се продават в цял свят. Това са уиски „Джони Уокър" („Johnie Walker" – 0,700); водка „Смирнов" („Smirnoff red label – 0,700); бира „Хайнекен" (Heineken beer 6 pack); джин „Гордънс" (Gin Gordon’s – 0,700); ром „Бакарди" - бял („Bacardi Rum Bianco") и шампанско „Moet & Shandon Imperial Brut".

Сравнителното изследване обхваща над 70 държави, а информацията за цените е взимана от няколко източника във всяка една от тези страни, за да може да се постигне максимална достоверност на информацията за средните цени на дребно.

На пръв поглед, цените в България са наистина сравнително ниски. Например, бутилка Johnie Walker струва около 14 евро, което е под средната цена за цял свят – около 20 евро, и е далеч под най-високите: Норвегия (38 евро) и Исландия (48 евро).

Погледнато регионално, в Сърбия и Румъния цените са по-ниски – около 12 евро за бутилка, но все пак са по-високи, отколкото в Япония, където бутилка уиски е само 8 евро. В същото време, в Македония, Босна, Гърция и Турция цените са по-високи – около 18-23 евро за бутилка.

Що се отнася до цената на водката, ситуацията изглежда малко по-различна. Тук България е сред държавите с най-ниски цени в Европа. В повечето балкански държави, включително и при нас, цените са около 9-10 евро за бутилка. Най-скъпо е отново в Гърция и Турция, където цената е над 15 евро.

Един от изненадващите резултати е присъствието на Испания сред държавите с най-ниски цени – под 10 евро за бутилка. За държава, която е сред най-популярните туристически дестинации, тази цена е по-скоро изненада. С най-висока цена отново е Исландия, където бутилка водка е над 43 евро.

Бирата също е от важните напитки, които се леят щедро по време на почивка. И при нея цените са много различни – от под 5 евро в Чехия и Унгария до над 30 евро в Норвегия. България отново е сред държавите със сравнително ниска цени - по-малко от 7 евро  за сет от шест бири, но Румъния и Испания отново ни бият с по-ниски цени, които са под 6 евро на половин дузина кенчета.

В заключение, от туристическия портал, автор на изследването, обобщават, че България е по-скоро подходяща за алкохолен туризъм. Освен че цените на алкохолите са сред най-ниските в света, цените на всичко останало, съпътстващо престоя в България, също са ниски.

Единствената държава, която може да се приеме за сериозна конкуренция в това отношение, е Испания, но там цените на хотелите са на доста по-високи нива, в сравнение с България. 


В категории: Новини , Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки