Из Балкана кръстосва още една маркирана мечка


Из Балкана кръстосва още една маркирана мечка
Снимка: НП "Централен Балкан"
09 Ноември 2017, Четвъртък


Дивото животно тежи над 200 килограма и е на възраст 7–8 години

Автор: Десант

Още една маркирана с GPS-GSM нашийник мечка вече обитава Стара планина, съобщават от Национален парк „Централен балкан".

Във вторник - 7 ноември, призори, екип от Сдружението за дива природа „Балкани“ попада  в района на Априлци на едър мечок, който подготвя за маркиране. Екземплярът тежи над 200 килограма и е на възраст 7–8 години.

Покрай поставянето на GPS-GSM нашийника, мечокът се сдобива и с име, което обаче от дирекцията на парка премълчават в прессъобщението си.

Маркирането на мечките се изпълнява по договор между Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда и Сдружение за дива природа „Балкани“, в рамките на проект за проучване на миграциите, индивидуалните територии и използването на местообитанията на кафявата мечка.

Досега екипът, воден от Владимир Тодоров, е уловил и маркирал през миналата година три мечки – две млади женски, кръстени Иванка и Спаска, и около 6-7 годишен мъжкар, наречен Владо.

Тази година е маркирано мечето Джими, което бе освободено от бракониерска примка на 7 юни т.г. от служители на парковата дирекция и експерти от Сдружението за дива природа „Балкани“.

Чрез получаваните от GSM предавателите данни се определя територията, на която се намира животното, поведението и хранителните навици на индивида.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки