Отломки от китайския „Небесен дворец” може да се стоварят в България


Отломки от китайския „Небесен дворец”  може да се стоварят в България
09 Ноември 2017, Четвъртък


Потенциални зони, в които могат да се стоварят те в началото на следващата година, са още няколко европейски страни. Вижте подробностите

Автор: Десант

Отломки от китайската космическа станция „Тянгун 1” вероятно ще паднат между 42 и 43 паралел в Северното полукълбо, предупреждава Холгер Краг в прессъобщение на Европейската космическа агенция (ЕКА). Това се очаква да се случи между януари и март следващата година.

В момента корабът се намира на височина около 300 км на орбита, като се очаква в началото на 2018 г. да започне неконтролируемо снижение и падане на части от него на Земята. 

Заради геометрията на орбитата на станцията можем да изключим възможността някакви фрагменти от нея да паднат над някоя област, разположена северно от 43 градуса северна ширина или южно от 43 градуса южна ширина" - заявява ръководителят на отделя за мониторинг на космическия боклук към Европейската космическа агенция Холгер Краг.

Това означава, че областта, в която най-вероятно ще се "приземят" останките, е тази, в която се намират няколко европейски страни - Испания, Италия, Португалия, България и Гърция. Части от космическия апарат могат да паднат както на едно място, така и едновременно в различни точки на земната повърхност.

Засега не може да се каже кога точно станцията ще започне да се разпада. От ЕКА се заричат да  следят орбитата й постоянно. 

Китайската станция “Тянгун 1” е необитаема от 2013 година, а през 2016-а наземният контрол загуби изцяло връзка с апарата. Известният като „Небесният дворец” космически кораб е дълъг 12 метра и тежи 8,5 тона.

Това е първият китайски космически апарат от класата на орбиталните станции, именувана като целеви модул. Той е предназначен за отработване на технологията са сближаване и стиковка на космическите апарати.

Когато навлезе в атмосферата, по-голямата част от „Тянгун 1” ще изгори. Заради огромната му маса обаче има вероятност големи отломки да достигнат Земята.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки