„Българско военно чудо“ припомня битките, с които трябва да се гордеем


„Българско военно чудо“ припомня битките, с които трябва да се гордеем
07 Ноември 2017, Вторник


Документална поредица от 10 късометражни филма тръгна на обиколка в българските училища

Автор: Десант

Във време, в което историческите подвизи на армията ни потъват в огромния обем информация и знания, с които се сблъскваме всеки ден,  документалната поредицата „Българско военно чудо“ се връща назад в периода след Освобождението на България и хвърля светлина върху онези битки, с които трябва да се гордеем.

В рамките на 10 късометражни филма „Българско военно чудо“ разказва точно за тях.

Славните сражения на великия наш войник, които са пресъздадени в документалната поредица, са: Сливнишката битка – 1885 г.; Лозенградската операция – 1912 г.; Родопската Шипка – 1912 г.; Превземането на Одрин – 1913 г.; Битката за Кресненския пролом – 1913 г.; Тутраканската епопея – 1916 г.; Боевете при Добрич – 1916 г.; Дойранската епопея – 1918 г.; Защитата на българското небе – 1943/1944 г. и Дравската операция – 1945 г.

Документалната поредица беше представена на официална премиера на 26 октомври във Военния клуб в София, като от сдружение „Българска история“ оповестиха, че всяка седмица  ще публикуват по два нови филма от поредицата в социалните канали фейсбук и youtube.

Целта на образователния проект е да направи историята атрактивна за по-голям кръг от хора и да напомни, че народът ни е силен, когато е обединен.

Амбициите нa авторите са филмите да влизат все по-често в часовете по история и да провокират учениците да опознаят миналото на страната ни.

Затова „Българско военно чудо“ пое на обиколка из българските училища. Целта на откритите уроци е да се предостави възможност учителите да използват филмите от поредицата като допълнителен учебен материал, който да провокира интереса на учениците към историята. Всички 10 филма от „Българско военно чудо“ се предоставят безвъзмездно за образователни цели.

Първата обиколка започна от Етрополе, където на 30 октомври авторите на проекта посетиха Средно училище „Христо Ясенов“.  На 3 ноември кинолентите бяха показани в гимназия "Св. св. Кирил и Методий" в сръбския град Димитровград, а на 6 ноември бяха прожектирани в 9-та Френска езикова гимназия в столицата.

Предстои представяне на епизодите пред ученици и в Русе (СУ „Васил Левски“ на 8 ноември), Карнобат (СУ „Христо Ботев“ на 9 ноември), Бургас (Немска езикова гимназия „Гьоте“ на 9 ноември), Ловеч (Регионална библиотека "Проф. Беню Цонев" на 21 ноември), Гоце Делчев (ПМГ „Яне Сандански“ на 27 ноември), с. Долно Дряново (ОУ „Христо Ботев“ на 27 ноември) и Смолян (ПМГ „Васил Левски“ на 28 ноември).

Създателите на „Българско военно чудо“ ще продължат да обикалят училища и градове през цялата учебна година.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки