Изложба представя древноримски крепости и артефакти от трансграничния регион между Румъния и България


Изложба представя древноримски крепости и артефакти от трансграничния регион между Румъния и България
Снимка: РИМ-Русе
07 Ноември 2017, Вторник


Експонатите са направени от хартия с помощта на 3D принтери

Автор: Десант

На „Сексагинта приста“ може да бъде видяна изложбата „Древноримски крепости и артефакти от трансграничния регион между Румъния и България“. Тя представя реплики на ценни находки от археологически обекти, разположени от двете страни на Дунав, съобщават от РИМ-Русе.

Експонатите са направени от хартия с помощта на 3D принтери. Показани са модели на жертвеници, надгробни паметници, оброчни плочки на различни божества, скулптури, римски часовници, глави на императори – част от колекциите на музеите в Русе и Констанца.


3D модел на фигура, открита в крепостта Червен

Изложбата, показана на „Сексагинта приста“, е част от проекта „Интерактивна визуализация на древноримското културно наследство в трансграничния регион между България и Румъния“, който се изпълнява от Русенски университет „Ангел Кънчев“ в партньорство с Регионален исторически музей – Русе и Музей на националната история и археология в Констанца, Румъния.

За година и половина екип специалисти извърши дейности, свързани с заснемане, дигитализиране и реконструкция на избраните обекти и артефакти, част от историческото наследство на двете държави.

От българска страна това са Червен, Абритус, Нове, Димум, Сексагинта Приста, Дуросторум, Ятрус, Тримамиум, а от румънска Тропаеум Траяни, Сачидава, Калатис, Истрия, Томи, Улметум, Карсиум, Капидава. 


В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Приятел на България
07.11.2017 12:16:13
0
0
ценни археологически предмети които трябва да се върнат от Румъния в България:
От книга Din istoria Dobrogei, том втори (автори Вулпе, Раду; Барня, Йон (Radu Vulpe, Ion Barnea)), публикувана от Румънската "Академия" през 1968 г.
страница 294 предмет от Брестовене, стр 340 от Силистра, 360 от Балчик, 556 от Силистренско
Всички тези са открити през времето на румънската окупация на Южна Добруджа (значи те са историческо наследство на България, независимо кой и кога ги е открил) и не са върнати.
Снимките на част от тези предмети могат де се видят и в книгата La Dobroudja - Connaissance de la Terre et de la Pensee Roumaines публикувана от Румънската "Академия" през 1938 г.

Освен тези мощите на Св. Димитър Басарбовски:
Мощите му принадлежат на манастира Басарбово и на Българската Православна Църква и те никога не са ги продали или подарили на Румъния като страна или на румънски гражданин/етнически румънец. Свети Димитър Басарбовски беше превърнат от румънците крадци в покровител на Букурещ. Като подробност Басарбово никога не е било румънска територия, е разположено западно от новата (за 1913 г.) бг-рум граница, не че Южна Добруджа била румънска земя (по историческо право).
Преди време (2007 година) директорът на Балчишкия музей, господин Дарин Канавров, е намерил списък с предети още невърнати в България. Румънците обаче са казали че те ги нямат, значи тези предмети са изчезнали мистериозно. Очевидно става дума за румънска лъжа.

Цитат от Румънско-Български речник на Стоян Романски: Йоан Богдан [румънски славист]: "взел е от българско читалище в град Тулча оригинала на "Манасиевата хроника" и вече не го върнал".
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки