Вицепремиерът Валери Симеонов се срещна с китайския посланик Джан Хайджоу заради казуса с „роза Дамасцена“


Вицепремиерът Валери Симеонов се срещна с китайския посланик Джан Хайджоу заради казуса с „роза Дамасцена“
06 Ноември 2017, Понеделник


Страните изразиха обща позиция, че българските производители и търговци, изнасящи в Китай, нямат основание за безпокойство

Автор: Силвия Горанова

Вицепремиерът Валери Симеонов постави въпроса и поиска съдействие от страна на китайския посланик г-н Хайджоу относно казуса с вноса в Китай на български хранителни продукти със съдържание на роза Дамасцена, който породи притеснения за българските производители-износители в Китай.

Неотдавна стана ясно, че през март 2010 г. Департаментът по стандарти за безопасност на храните, изследване и оценка на Националната здравна програма към Националната комисия за здраве и семейно планиране на Китайската народна република е приел и публикувал допълнителен списък с разрешените съставки за хранителни продукти в Китай.

Документът представлява т. нар. „положителен списък“ на традиционно неядливи субстанции, които могат да бъдат влагани в хранителни продукти. Това създаде сериозни притеснения, че всичко, което не фигурира в него, не може да бъде добавяно в хранителни продукти и разпространявано на китайския пазар.

Посланик Хайджоу пое ангажимент да проучи процедурата с китайските власти и да съдейства за включването на сорта роза Дамасцена в списъка. Вицепремиерът Симеонов поиска това да стане в най-кратък срок.

Страните изразиха обща позиция, че българските производители и търговци, изнасящи в Китай, нямат основание за безпокойство по отношение на износа на разрешените и до момента хранителни продукти, включващи съставки от роза.


В категории: Политика

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки