Истерията с турските танкове в Тополоград и престъпната армия на фалшивите новини


Истерията с турските танкове в Тополоград  и престъпната армия на фалшивите новини
06 Ноември 2017, Понеделник


Крайно време е фейкът да се криминализира и създателите му да бъдат съдени като престъпници 

Автор: Дина Харизанова

Крайно време е разпространяването на фалшиви новини да се криминализира, а извършващите това деяние да получат строги наказания. Замърсяването на новинарското пространство с фейк вече става нетърпимо. Най-вероятно някой има съдбовен интерес от това хората тотално да изгубят доверие в медиите! Или пък истерично да генерират посещаемост на съмнителни медии.

От два дни интернет облъчва аудиторията с „информация" за някакви мистериозни турски танкове, които след учение на НАТО в района на Тополовград не искали да си тръгнат. Въпреки че източник от българското военно министерство заяви пред БНТ, че никакво българо-турско учение не е имало, мистериозните новинарски фалшификатори не спират да нагнетяват напрежение.

Днес, подозрителният сайт podoko.eu се тръшка, че самите тополовградчани твърдели, че новината не е фалшива и танкове наистина имало. А кметът се опитвал да успокоява гражданите, наблягайки на положителния ефект от създалото се положение - видите ли, турските военнослужещи щели да харчат парите си в местните заведения и магазини и да им вдигнат оборотите!

В края на дописката, между много картинки на реклами, се мъдри свенливо текст, че екипът на сайта нямал ресурса да проверява информацията, която стигала до редакцията, така че "не гарантира истинността й". 

Но кой ти чете и мисли с главата си?! Масово читателите хващат вяра на всичко, което се тиражира - безпросветно и упорито, досущ като бабичките, дето всеки ден мятат през прозорците пачки с бели пари, затъкнати под дюшеците за черни дни, които като манна небесна се диплят в ръцете на безпардонни телефонни измамници. 

Сега разбирам защо Константин-Кирил Философ здраво се е потил, докато води разговор с „прости хора" - на такива не можеш зорлем да вкараш акъл в главата. А в същото време сърце не ти дава да ги оставиш да тънат в безпросветност.

А че генерирането на фалшиви новини си е киберпрестъпление спор няма. То трябва да се третира като такова и всички съмнителни блогове, интернет странички и сайтчета, на които не се знае кой е издателят, нямат посочени нито телефони, нито имейли за контакти и прочее неуредици, следва на мига да бъдат спирани и заличавани.

Иначе фейкът ще продължи да промушва отровните си пипала навсякъде из интернет пространството, докато напълно заглуши истинското слово, пълнейки джобовете на своите създатели за сметка на истината.


В категории: Коментари

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Приятел на България
06.11.2017 11:02:16
0
0
Как да има българо-турско учение когато Турция прави военни учения с врага на НАТО Русия, а не с другите страни членки? Ако друга държава членка правеше това щеше да бъде изключена от НАТО. А и непризнаването на турския геноцид над кюрдите, арменците, гърците и българите щеше да бъде отдавна признат от всички големи западни страни ако не ставаше дума за Турция.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки