Строят нов кораб за маркиране на речния плавателен път в Дунав


Строят нов кораб за маркиране на речния плавателен път в Дунав
Снимката е илюстративна, Архив на FAIRway Danube
06 Ноември 2017, Понеделник


По същия проект в трите най-критични участъка на реката ще се монтират 9 автоматични хидрометеорологични станции

Автор: Десант

Нов специализиран кораб за агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" - АППД, се строи в корабостроителницата във Варна, съобщиха от базираното в Русе ведомство.

Корабът за маркиране на речния плавателен път в българо-румънсикия участък на Дунав ще струва 5,150 млн. лв. без ДДС, осигурено по Механизма за свързване на Европа. Плавателният съд ще е готов след година.

Неговата задача ще е да поставя плаващи навигационни знаци, които указват границите и направлението на фарватера (плавателния път), ограждат препятствия, съоръжения и критични участъци.

Той също така ще актуализира навигационно-пътната обстановка, ще събира данни за обновяване и допълване на електронно-навигационните карти, необходими за осигуряване на безопасно корабоплаване.

Максималното му газене ще е до 1,4 м, а минималната скорост - не по-малка от 18 км/час. Капацитетът на товари ще е 15 тона, с възможност за разполагане на поне 10 големи шамандури. Корабният екипаж ще се състои от осем души.

Основната цел на проекта “FAIRway Danube” е хармонизираното поддържане на плавателния път в страните Австрия, Словакия, Унгария, Хърватия, България и Румъния.

Проектът ще подпомогне адаптирането на плавателния път към конкретните условия, което ще доведе до подобряване на условията за корабоплаването във вътрешно-водните пътища. Особено в по-широкия Долен Дунав е необходимо извършването на интензивни измервания за определяне и маркиране на възможно най-добрия плавателен път, който да позволи преминаването на плавателни съдове с по-голямо газене, съответно – намаляване на транспортните разходи.

В рамките на същия проект ще бъде доставен още и проучвателен кораб и 9 броя автоматични хидрометеорологични станции, които ще се монтират в трите най-критични участъка на река Дунав.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки