Експерти ще умуват дали да се казва фасул или боб


Експерти ще умуват дали да се казва фасул или боб
05 Ноември 2017, Неделя


Туристическото и земеделското министерства представиха идея за 12 винено-кулинарни дестинации на България

Автор: Десант

Министерството на туризма не е включвало прочутия смилянски фасул в брошура или издание, информират от ведомството. От там посочват, че заедно с Министерството на земеделието, храните и горите са представили идея за 12 винено-кулинарни дестинации на България.

Салатата от смилянски фасул е сред най-характерните и обичани специалитети в Родопите и затова е била препоръчана да бъде част от 12-те винено-кулинарни дестинации на страната ни.

Този типичен продукт влезе в единствената за Родопите дестинация заедно с други характерни за региона специалитети като родопското чеверме, пататника, клина и пр., които не са специфични само за отделни селища. Редица природни и културни забележителности – като долмените и тракийските светилища например, също са характери за целия регион, а не само за околностите на отделни негови села или градове. Това е и целта на проекта – да улови духа и общото за географските части на България.

Забележително е, че тези продукти се споменават в дестинациите, а това ще направи региона още по-популярен. Всяко излишно и буквално вторачване на местните общности би помрачило добрия замисъл  и целта на проекта – да улови духа и общото за географските части на България.

В този смисъл смилянският фасул безспорно е завоевание на Смилян, но е гордост за целия Родопски край.

Проектът за винено-кулинарните дестинации не е окончателен, нито е брошура или издание, а идейно предложение на двете министерства, което тепърва ще се обсъжда публично в детайли. На предстоящи 6 кръгли маси по региони той ще се доразвие и конкретизира. Местните общности са експертите, които ще прецизират детайлите по проекта и безспорно ще се вземе под внимание тяхното мнение,  включително дали да се ползва думата фасул или боб. Едва тогава проектът ще бъде финализиран, изтъкват от туристическото министерство.

Началните предложения за участие в дестинациите бяха посочени от специалисти в кулинарния и винения бранш съвместно с експерти на Министерството на земеделието, храните и горите. Целта е не да се препоръчват защитени и патентовани марки, а да се усетят ароматът и вкусът на отделните географски области на страната, които правят пребиваването в тях незабравимо.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки