Влизат в сила промените в Наказателно-процесуалния кодекс


Влизат в сила промените в Наказателно-процесуалния кодекс
05 Ноември 2017, Неделя


Вижте какво е новото

Автор: Десант

Делата за корупция по високите етажи на властта вече ще се гледат от Специализирания съд. Докладите на Европейската служба за борба с измамите - ОЛАФ, както и ревизионните актове на НАП, стават доказателства в един наказателен процес. Това са само част от многото промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), които влизат в сила от днес.

Изцяло нови или поправени са повече от 100 текста. Като обем, това са най-големите промени от влизането на НПК в сила през 2006 г.

Въвежда се разпоредително заседание между фазата на досъдебното производство и същинското съдебно следствие. В него е и последният срок, в който страните по делото имат възможност да претендират за процесуални нарушения. Така се прави опит да се избегне непрекъснатото връщане на делата за доразглеждане.

Когато първите дела по новия НПК след няколко години стигнат до Върховния съд, тогава ще се разбере дали промените са правилни или не, защото именно върховните съдии имат за цел да уеднаквяват прилагането на законите и нормите, коментират юристите.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки