Издигат в Антарктида паметник на Кирилицата


Издигат в Антарктида паметник на Кирилицата
03 Ноември 2017, Петък


Мемориалът е в чест на българското председателство на Съвета на ЕС

Автор: Десант

Паметникът на кирилицата, изработен преди година, ще бъде издигнат в Антарктида в чест на българското председателство на Съвета на ЕС.

Инициаторът на проекта и председател на Българо-монголското дружество Младен Станев съобщи, че високият над 2 метра монумент вече е отпътувал за Южния континент.

В края на 2016 г. ръководителят на българската експедиция на Антарктида Христо Пимпирев обясни, че тази инициатива има дълга предистория - преди почти десет години е започнало сътрудничеството между България и Монголия.

Паметникът е направен изцяло с дарения на българи и монголци. Той тежи около 100 кг и е изграден от няколко метални сегмента, върху които са изобразени 12 букви от азбуката. Върху "Ж" са изрисувани три икони - на светите братя Кирил и Методий и на св. Климент. В основата на монумента в херметически затворени стоманени капсули е поставена пръст от Варна, Плиска, Преслав, Велико Търново, София и от гроба на кан Кубрат.

Предвижда се монтажът да бъде реализиран през януари, близо до българската полярна станция.

Предстои и транспортирането на 1500 квадратни метра бял мрамор за подовите настилки на най-големия български храмов комплекс извън пределите на страната - в украинския град Арциз, информира още Станев, като изтъкна, че изграждането му става само с дарения и труд на нашите сънародници, които живеят в този район.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки