Кметовете и в малките села искат да се избират пряко


Кметовете и в малките села искат да се избират пряко
03 Ноември 2017, Петък


На среща с народните представители от НФСБ от Националното сдружение на кметствата в България настояха за делегирани бюджети и равен достъп до европрограмите

Автор: Десант

За пряк избор във всички населени места настояха представители на Националното сдружение на кметовете на кметства по време на среща с народните представители от НФСБ. Мотивът им е, че така ще се изпълнява реално волята на хората и че именно това е пряката демокрация.

Сега кметове на кметства се избират в населени места с население над 350 души, а в тези с по-малко на брой жители кметът на общината назначава кметски наместник.

„Резонно предложение, защото назначеният човек е в едно малко селище от 8 до 5 ч. на работа,  докато избраният е с хората 24 часа в денонощието, той е и кметът, и спешната, и социалната помощ“, коментира народният представител от НФСБ Георги Колев.

На второ място, от сдружението на кметствата поставиха въпроса за ясни делегирани бюджети, които да изпълняват. 

Кметовете са категорични, че трябва да има равен достъп и за малките населени места до европрограмите. Защото сега има такива, които могат да кандидатстват по програмата за селските райони например, а други, които са в рамките на градове – не могат.

Освен това, кметовете поставиха пред депутатите от НФСБ и въпроса за необходимостта от изготвянето на изцяло нов закон за опазване на селскостопанското имущество.

Те настояха и за по-засилено присъствие на назначените в малките населени места полицейски инспектори, които да прекарват повече време в селата, да има приемен ден и да дават нощни дежурства.


В категории: Новини , Политика

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
MUNCHO
03.11.2017 13:09:53
0
0
IDEJATA ZA PRJAK IZBOR NA KMETOVE E DOBRA I NAI -DEMOKRATI4NA,NO PREDI TOVA TRJAVBA DA SE PROMENI RAJONIRANETO!TRJABVA DA SE DARZI SMETKA,KAK TOVA SHTE SE OTRAZI NA POLOZENIETO V
TAKA NARE4ENITE,,SMESENI RAJONI,,!DA NE SE POLU4I TAKA,4E,,VMESTO DA IZPISHEM VEZDI-DA IZVADIME
O4I,,!VIZTE KAKVO SE POLU4AVA OT ZLOUPOTREBA S DEMOKRATZIJATA V KATALUNIJA!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки