Ротмистър Анастас Бендерев – един драматичен и изпълнен с противоречия живот


Ротмистър Анастас Бендерев – един драматичен и изпълнен с противоречия живот
02 Ноември 2017, Четвъртък


На 2 ноември преди 132 години започва Сръбско-българската война

Автор: доц. д-р Петър Ненков

Анастас Бендерев е роден е на 25 март 1859 г. в Горна Оряховица. Завършва Априловската гимназия в Габрово през 1876 г. и става учител в търновското село Самоводене. Впоследствие е назначен за учител в родния си град.

Взема активно участие в Априлското въстание през 1876 г. и воюва срещу турците в четата на войводата Георги Измирлиев. След разгрома на въстанието заминава за Сърбия и през лятото на 1876 г. се записва в доброволческата чета на войводата Тодор Велков, с която участва в Сръбско-турската война.

През Руско-турската война 1877-1878 г. заминава за руския град Николаев, където продължава образоването си в местната гимназия. След Освобождението се завръща в България и се записва във Военно училище в София. Завършва с отличие първия му випуск през 1879 г.

Като млад офицер служи в 3-та пеша батарея и е назначен за флигел адютант на княз Александър Батенберг. По-късно става адютант на военния министър и командир на специална гранична рота в Кюстендилско. През пролетта на 1880 г. е назначен на служба в 6-та пеша батарея.

От есента на 1880 до 1883 г. учи в Николаевската Генералщабна академия в Санкт Петербург. Като слушател в академията кара войскови стаж в 7-ма конна дивизия и в 1-ви хусарски Сумски полк на руската армия.

След завършване на академията е назначен в 2-ри конен полк и отново е привлечен в конвоя на княза. През 1884 г. заминава за Русия , където изкарва двегодишния курс на обучение в Офицерската кавалерийска школа в Санкт Петербург. По-късно, вече в България, служи в 1-ви конен полк. През месец октомври 1885 г. е назначен за началник на Военното училище.

След обявяване на Съединението на Княжество България с Източна Румелия на 6 септември 1885 г., сръбският крал Милан подтикван от Австро-унгарската империя нахлува с войските си в България, с мотива, че е нарушено статуквото на Балканите, продиктувано от Берлинския договор.

Ротмистър Анастас Бендерев взема активно участие в бойните действия. Той командва десния фланг на българската войска в генералното сражение при Сливница се проявява като храбър и талантлив войсководец. Сръбското Главно командване начело с крал Милан решава на 5 ноември да атакува Сливнишката позиция, като обхване северния й фланг със своята Кавалерийска бригада.

За да осуети този опит на противника, ротмистър Анастас Бендерев предприема удар в пред -позиционното пространство. Той успява да завзема със своите бойци връх Мека црев, като отхвърля батальоните на Дунавската дивизия и Кавалерийската бригада.

На 6 ноември частите на Бендерев отново си връщат контрола над връх Мека црев, който са оставили предния ден. На 7 ноември дружините на ротмистър Бендерев под прикритието на българската артилерия преминават в настъпление срещу сръбската позиция на връх Три уши.

Макар разстоянието до неприятеля да е 600-700 крачки, дружините се хвърлят на нож с вик "Ура!" Обладани от ужас пред тая почти варварска ярост на атаката, сърбите напускат окопите и се разбягват, без да дочакат схватката.

Две роти обаче са настигнати в дола на Сливнишката река. Една част от сърбите хвърлят оръжието си и се предават. Останалите се разбягват панически. Източните височини на Три уши са в български ръце. Това принуждава сръбската Дунавската дивизия да започне отстъпление към Драгоманското дефиле. Ротмистър Анастас Бендерев взема участие със своя отряд в контранастъплението на Българската армия и в сраженията при Драгоман и Пирот, където отново се проявява като герой и храбър командир.

След победоносния край на войната, е назначен за помощник главнокомандващ на войската. През юли 1886г. е назначен за член на Главния военен съд. Заради суспендирането на Търновската конституция и водената от княза антируска политика, се превръща в негов враг.

Заедно с офицерите-русофили Радко Димитриев, Атанас Узунов, Олимпий Панов и други става един от главните организатори на преврата срещу Александър Батенберг през 1886 г., довел до неговото детрониране.

След последвалия контрапреврат, организиран от председателя на Народното събрание Стефан Стамболов и началника на Пловдивския гарнизон, подполковник Сава Муткуров, за да не се пролива братска кръв, заедно с другите организатори на преврата, напуска пределите на България и оглавява Комитета на офицерите-емигранти в Букурещ.

Заради задочното си участие в избухналите бунтове на офицерите- русофили в Русе и Силистра, които са жестоко потушени, е уволнен от армията и емигрира в Русия. През 1887 г. постъпва на служба в руската армия.

През месец ноември 1895 г. е назначен в Генералния щаб на руската армия. След това заема длъжностите - старши адютант в щаба на корпус, щабен офицер за поръчения към щаба на Туркестанския военен окръг. През 1900 г. е изпратен от руското правителство на дипломатическа мисия в Китай, Персия и Бухара, с която се справя успешно.

През 1904-1905 г. участва в Руско-японската война в Далечния изток, като командир на казашки полк. Войната е загубена безславно от руското самодържавие, въпреки героизма на руските воини, заради некадърни генерали и по-слабото въоръжение.

През 1910 г. Анастас Бендерев е повишен в звание генерал майор. През 1914 г. генерал Бенедерев е назначен за генерал-квартирмайстер на Туркестанския военен окръг на руската армия. През Първата световна война 1914-1918 г. е командир на конна бригада и конна дивизия, а впоследствие началник-щаб на корпус и командир на 126-та пехотна дивизия в 12-та руска армия. В разгара на войната през 1916 г. е повишен в звание генерал лейтенант.

Взема участие в Гражданската война в Русия като командир на корпус в офицерската армия на генерал Деникин, която настъпва от юг срещу Червената армия. След разгрома на армията на генерал Деникин, е назначен за командир на корпус в армията на барон Врангел, с която воюва на Кримския полуостров срещу червеноармейските войски на Михаил Фрунзе.

През 1919 г., заедно с остатъците от разбитата белогвардейска армия, идва в България и става представител на белогвардейската армия пред българското правителство. За заслуги към българската и руската армии и за проявена храброст той е награден е с високи български и руски военни отличия всред които се открояват ордена "За храброст" - трета степен, руския орден "Св. Анна" - първа степен с мечове, руския орден "Св. Станислав"- първа степен с мечове и руския орден "Св. Владимир" - втора и трета степен с мечове.

Умира на 17 ноември 1946 г. в София, оставяйки след себе един драматичен и пълен с противоречия живот.


В категории: Новини , История , Войни за освобождение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки