Бащиното име ще се вписва в акта на раждане на българчетата, родени извън България


Бащиното име ще се вписва в акта на раждане на българчетата, родени извън България
02 Ноември 2017, Четвъртък


Досегашната практика бе те да се записват в регистъра на населението само със собствено име и фамилия

Автор: Десант

Депутатите дадоха възможност за вписване на бащино име в акта на раждане на българските деца, родени извън страната.

Това се случи след като в първия ден на ноември Народното събрание прие на първо и второ четене промените в Закона за гражданската регистрация, внесени от „Обединени патриоти".

Тази промяна се налага, тъй като в резултат на досегашната практика тези българчета се записват в регистъра на населението само с две имена – собствено и фамилно.

Според тях в българската именна система бащиното име е особено ценно, тъй като олицетворява кръвната, но и социалната връзка с родителя. Избраният правно-технически похват е аналогичен на предвидената от законодателя възможност за добавяне на наставки –ов и –ев и окончание -а за женски род на децата, родени извън страната, така че те да придобият имена, съгласно българската именна система.

С 23 гласа "за", 61 - "против" и - 66 "въздържали се" депутатите отхвърлиха законопроекта на ДПС за промени в Закона за гражданската регистрация, с които се предлагаше да се заличат насилствено наложените имена при „възродителния процес“ в ЕСГРАОН.

В рамките на дебата депутатът от "Обединени патриоти" Павел Шопов поясни, че законопроектът на "Обединени патриоти" е насочен към новородените български граждани в чужбина, а другият, внесен от ДПС, е за починали хора.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки