Патриотична инициатива: Поставят в училищата витрини на българските владетели


Патриотична инициатива: Поставят в училищата витрини на българските владетели
Фигурката на кан Тервел, репродукция на картина на Васил Горанов, комикси и монети, продавани благотворително от активистите на фондацията
01 Ноември 2017, Сряда


Вижте повече за инициативата на фондация „Въздигане"

Автор: Десант

Витрини с колекция от бронзови скулптури на именити български владетели се появяват една след друга в българските училища. Инициативата е на фондация „Въздигане", чиято мисия е съхраняването на българския дух и опресняването на историческата ни памет.

Нейните емисари организират благотворителни базари, на които продават различни исторически книги - като двата тома за кан Кубрат на татарския автор на исторически романи Мусагит Хабибулин: „Войната на хазарите" и „Величието на Фанагория"; репродукции на платна с исторически сюжети на талантливия художник Васил Горанов; посребрени сувенирни монети с облика на велики българи; комикси за славните ни царе и пр. 

С парите, събрани от продажбата на тези артикули, се заплаща изработването на фигурките, които се нареждат във витрините на българските владетели. Изисканите масивни скулптури струват по около 600 лева всяка, а за една витрина са нужни 8000 лева. 

Такива вече има поставени вече в няколко учебни заведения в страната, сред които са Американския колеж в България, 45 ОУ „Константин Величков" и 139 училище „Захарий Круша" в София;  Първо училище в Горна Оряховица, начално училище „Отец Паисий" в Пазарджик, СОУ "Панайот Волов" в Бяла и др.

В Бургас първо с такава витрина се сдоби най-модерното учебно заведение в морския град - иновативното училище „Александър Георгиев - Коджакафалията".

Напоследък активистът на фондацията Асен Бонджев всяка неделя урежда щанд на фермерския пазар на Славейковото пазарче, на който предлага книгите, комиксите, картините и другите артикули, а събраните средства отиват за изготвянето на скулптурите за патриотичните витрини. Той се радва, че тази идея намира все повече привърженици както сред учителите и директорите на учебни заведения, така и сред учениците в страната. 


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки